На партійну діяльність на Прикарпатті "Опоблок" отримав з держбюджету чверть мільйона гривень


Партія "Опозиційний блок" – одна з небагатьох, що ділить отримані з держбюджету гроші між регіональними організаціями. На статутну діяльність Івано-Франківської регіональної організації перепало 228,2 тис. гривень.

З 2016 року партії, які на останніх виборах набрали не менш як 2% голосів, отримують бюджетне фінансування. До прикладу, у 2017 році партія "Опозиційний блок" отримала 48 млн грн, з них на статутну діяльність на Прикарпатті – чверть мільйона гривень, пише КУРС.

У загальнонаціональному розрізі це невелика сума. Втім, статутну діяльність регіональних організацій майже ніхто з партій не фінансує, а всі кошти з держбюджету осідають у столичних офісах. Зокрема, на Івано-Франківщині, крім "Опоблоку", з місцевими організаціями фінансами з держбюджету ділиться лише БПП "Солідарність".

Всього на статутну діяльність Івано-Франківської обласної організації партії "Опозиційний блок" отримав з держбюджету 228,2 тис. грн, ще 1700 грн обласна організація партії отримала членських внесків. Ці кошти на рахунок партії внесла одна людина двома платежами – голова Івано-Франківської регіональної організації партії "Опозиційний блок" Василь Чуднов, який до Революції Гідності очолював на Прикарпатті Партію регіонів.

Левову частку отриманих з держбюджету коштів, 105 тис. грн, регіональна організація "Опоблоку" витратила на зарплату чотирьох працівників – трьох з Івано-Франківська та одної працівниці з Верховини. Ще 43 тис. грн партія сплатила податків; 33,6 тис. грн – витратила на придбання рухомого майна; 21 тис. грн – на придбання нематеріальних активів; 11,6 тис. грн – на матеріальні витрати та оплату послуг і всього 9 тис. грн – на оренду офісу.

До речі, в Івано-Франківську офіс "Опоблок" орендує  у ТОВ "Івано-Франківськагропроект", яке, за даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, належить двом бізнесменам із Запоріжжя – Євгенові Євтушенку та Вадиму Стремидлу, який на виборах 2015-го балотувався до Запорізької міськради від БПП "Солідарність".

Нагадаємо, вперше партія "Опозиційний блок" заявила про себе на Прикарпатті на виборах 2015 року. Тоді екс-регіонал Василь Чуднов очолив списки від цієї політсили до Івано-Франківської міської та обласної рад.

До речі, "Опоблок" був єдиною політсилою, яка заявила, що відмовляється від державного фінансування. Однак згодом таки взяла майже 50 млн грн. Народний депутат від "Опозиційного блоку" Юрій Бойко в інтерв’ю Bihus.info розповів, чому у партії передумали.

"Ми побачили, що ці гроші дійсно грабують з бюджету, то краще ми візьмемо на політичну діяльність і захистимо тих, кого грабує керівництво держави", – сказав Бойко.