На підстанції у сквері Руської трійці намалюють «Метаморфози чоловіка і жінки»


В ПАТ «Прикарпаттяобленерго» завершився конкурс на краще зовнішнє оформлення розвантажувальної підстанції. Творче змагання за кращий художній проект під назвою «Розмалюй підстанцію – отримай винагороду» тривав два місяці.

У конкурсі прийняло участь 7 місцевих митців, а пальму першості отримав Юрій Пітчук, якому випаде унікальна можливість удосконалити зовнішній вигляд енергетичного об’єкту в центральній частині Івано-Франківська.

Переможцем конкурсу на найкращий розпис підстанції став проект молодого франківського художника Юрія Пітчука під назвою «Метаморфози чоловіка і жінки». В основі композиції зображені дві фігури, чоловіча і жіноча, які однією рукою тільки прагнуть дотягнутись одне до одного, а іншою уже перетнулись за зворотній стороні конструкції. Особливість даної роботи – замкнутість ілюстрації. Тобто композиція безшовна – рух по колу відбувається по горизонталі без жодних рамок, а тіла людей і їхні тіні зміщуються за принципом "Кубика Рубика". 

Такий проект є не першим для Юрія Пітчука, адже в нього чималий художній досвід – у мистецтві муралу (розпису стін), зокрема. Одна з останніх робіт художника – стінопис під назвою однойменного фільму «Пропала грамота» із зображенням Івана Миколайчука в ролі українського козака, що віднедавна прикрашає висотку по вулиці Миколайчука, 16.

Загалом у конкурсі взало участь семеро франківських художників, які на розсуд конкурсного жюрі представили ескізи свого бачення зовнішнього зображення розвантажувальної підстанції. Переможець мистецького змагання отримає не лише можливість власноруч створити художніій шедевр, що прикрашатиме центральну частину міста, але й винагороду. Не обійшли увагою і інших конкурсантів. Сергій Григорян з проектом «Пічка» та Ірина Семанів з проектом «Моє місто», що зайняли друге і третє місця відповідно, отримають теж фінансову відзнаку. Інші учасники конкурсу будуть нагороджені символічними подяками від ПАТ «Прикарпаттяобленрего».

Нагадаємо, що у жовтні ПАТ «Прикарпаттяобленрего» оголосило конкурс на кращий ескіз розпису підстанції, що незабаром з’явиться у сквері «Руської трійці», на розі вулиць Сотника Мартинця та Лесі Українки (позаду медакадемії). Енергетичний об’єкт зведуть з метою вирішення питання надійного енергозабезпечення центральної частини міста. А щоб підстанція гідно вписалася в паркову інфраструктуру, ПАТ «Прикарпаттяобленерго» оголосило творчий конкурс «Розмалюй підстанцію – отримай винагороду», в рамках якого закликала взяти участь художників, скульпторів, архітекторів та муралістів, які мають досвід роботи в оформлені вуличних об'єктів. Наразі ведуться роботи з прокладання нових конструкцій кабельних мереж. Проект планують завершити до 01 квітня цього року.