На полях Прикарпаття сіра загроза - мишоподібні гризуни


Впродовж жовтня на Прикарпатті склались оптимальні умови для зростання щільності та популяції мишоподібних гризунів.

Їх розвиток проходить переважно на багаторічних травах, в придорожніх смугах та пасовищах, але спостерігається поступове посилення їх міграції на посіви озимих зернових та ріпаку, інформує ГУ Держпроспоживслужби в області.

Враховуючи біологічні особливості шкідників, а саме здатність до швидкого розмноження, за сприятливих погодних умов може відбутися наростання чисельності гризунів.

Надалі погодні умови листопада регулюватимуть активність розвитку і поширення шкідників на сільськогосподарських культурах.

«Рекомендуємо керівникам господарств усіх форм власності організувати систематичне обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо заселення посівів озимих культур, багаторічних трав та садів мишоподібними гризунами. За наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі застосовувати дозволені родентициди на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, флокумафен, а із біопрепаратів бактеронцид, Родента БІО та інші препарати, включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Після внесення всіх зазначених препаратів нори необхідно притоптати!» – йдеться в повідомленні.

Заходи захисту слід здійснювати за суворого дотримання вимог санітарної безпеки, охорони праці й навколишнього середовища.