На Прикарпатті збільшується кількість дітей, які переходять на інклюзію


На Прикарпатті збільшилася кількість дітей, які переходять на інклюзивне навчання.

Про це Суспільному розповів директор департаменту освіти і науки ОДА Віктор Кімакович.

Так, минулого року на Прикарпатті таких дітей було 467, цього року - 820. Натомість, кількість тих дітей, які знаходяться в інтернатах, зменшується.

"В одному із тих закладів, які плануємо закривати, 40 дітей, в іншому - 49. У випускних класах є дев'ять-одинадцять дітей. Тому на наступний рік буде дуже мало учнів у цих закладах. Ми не знаємо, хто ще піде на інклюзію. Також склалось так, що в нас дуже велика кількість інтернатів, які знаходяться поруч. Нема змісту бути трьом інтернатним закладам разом", - каже Віктор Кімакович.

Нещодавно Віктор Кімакович повідомив, що на Івано-Франківщині планують закрити три школи-інтернати - Калуську № 2, Гвіздецьку та Яблунівську. Проте остаточне рішення ухвалюватимуть на сесії обласної ради.

"В Україні триває процес зменшення кількості інтернатних закладів через впровадження інклюзивного навчання. Є рішення, щоб батьки і діти якнайдовше проживали разом. Інтернат - це крайнє рішення", - каже Віктор Кімакович.

Після закриття цих закладів діти не постраждають, переконує чиновник. Каже, з усіма дітьми працюватиме робоча група, яка перевірятиме родину, в яку має повернутися дитина. Якщо сім'я дієздатна, то дитина буде там і ходитиме на інклюзію.

"Якщо є обставини, які не дозволятимуть повернути дитину назад у родину, то пропонуватимемо Печеніжинський інтернат. Наприклад, в одному із закладів, який ліквідовували, було 60 дітей. Тільки шість з них розмістили в інтернат. Інших - перевели на інклюзію", - додав Кімакович.

Через ліквідацію інтернатів педагоги втратять роботу. Віктор Кімакович каже, що ці вчителі - безцінні кадри, адже мають досвід роботи із проблемними дітьми. Тому департамент освіти рекомендуватиме органам місцевого самоврядування працевлаштовувати таких вчителів у першу чергу.

Долю приміщень ліквідованих інтернатів визначатимуть депутати під час сесії, бо їхнім власником є обласна рада. Проте місцева влада може звертатися до депутатів та пропонувати свої ідеї щодо того, як використовувати це майно.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!