На прикарпатських ринках нітрати та радіонукліди не «дотягують» до норми


Щороку, як тільки на ринках з’являються перші сезонні овочі та фрукти виникає природнє бажання їх придбати. Та спрацьовує інстинкт самозбереження: чи безпечні вони для людського здоров’я?

Всім зрозуміло, що в цю пору огірки, помідори чи капуста не потребують великої кількості добрив, достигають самостійно і є повністю безпечними. Та крім них, на ринках багато інших овочів, фруктів, ягоди.  

Кавуни, дині, абрикоси, чорниці, малина – сьогодні вони у попиті.

Кореспондент «Бліц-Інфо» звернувся до Івано-Франківської міської державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, щоб дізнатись результати перевірок на нітрати, радіонукліди та інші шкідливі речовини.

За словами спеціалістів відділу рослинної продукції, в Івано-Франківську з початку року тільки раз було виявлено перевищення норми нітратів. А саме – у зеленій цибулі.

«Всі 59 кілограм утилізували. Зараз актуальними є перевірки баштанних та ягід – чорниці, малини, тому ці продукти перевіряються найбільше. Результати у нас хороші – в більшості випадки вміст нітратів, радіонуклідів у рази  менший допустимої норми. Покупці зазвичай цікавляться експертними висновками у продавця, багато звертаються до нас зі вже придбаним товаром. Зараз найбільше запитують за вміст радіонуклідів у чорниці. Але тут хвилюватись не варто. Її до нас везуть з екологічно чистих гірських районів області. Зазвичай, при допустимій нормі у 500 бекерелів виявляємо не більше 50. Така ж ситуація і з іншими ягодами», - пояснюють спеціалісти.

Також зазначають, що на всю перевірену в лабораторії рослинну продукцію продавець має експертний висновок. І кожен клієнт має право його перевірити.