На Прикарпатті боротимуться з екологічно небезпечним бур'яном


Івано-Франківська обласна рада прийме п'ятирічну програму боротьби з карантинним бур'яном – амброзією полинолистою.

Про це йшлося під час засіданні комісії постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків, передає Бліц-Інфо

Як пояснив присутнім начальник головного управління Держпроспоживслужби в області Роман Гурський, амброзія – небезпечний для здоров’я людей бур’ян.

"Наразі амброзія розповсюджена на територіях Рогатинського, Галицького, Калуського районів та місті Івано-Франківську – загалом 10,8 га. Нам треба її зупинити, щоб не вийшла аналогічна ситуація, як із борщівником. Тому вирішили розробити регіональну цільову програму, яку зараз активно запроваджують по всій України", - пояснив Гурський.

Заплановано комплекс ефективних заходів по виявленню та ліквідації вогнищ,, створення обласної карти з вогнищами розповсюдження, проведенння розяснювальної роботи серед населення та інше.

Орієнтовний обсяг фінансування на програму - 135 тис. грн. на п’ять років, тобто трохи більше 27 тисяч гривень на рік.

Натомість депутат-свободівець Василь Попович поцікавився обгрунтуванням суми фінансування на рік. Мовляв, за 27 тисяч можна хіба розклеїти листівки про шкоду цього бур'яну. 

Гурський запевнив, що цієї суми "на початок достаньо", аби  виконати програму.

На це голова комісії Микола Палійчук зауважив, що депутати рідко пропонують збільшити, а не зменшити фінансування. Втім, якщо вистачить, то облрада програму підтримає.