На Прикарпатті бракує вакцини від кору. Доставляють з інших регіонів


У МОЗ говорять про перебої із наявністю вакцин у Кіровоградській, Рівненській, Житомирській, Одеській, Київській, Івано-Франківській областях та Києві.

Для цих регіонів Міністерство охорони здоров'я здійснює перерозподіл наявних вакцин з інших регіонів. Про це в мережі пише в.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

«Вчора стало відомо про ще одну смерть від кору. Це дитина, яка не була вакцинована. Це восьмий випадок смерті з моменту початку спалаху і це трагедія нашого суспільства, в якому люди помирають від хвороб, що попереджуються щепленнями», - зазначає головний медик країни.

За словами в.о. міністра, спалахи були неминучі, бо протягом останніх років в Україні охоплення вакцинацією від кору було нижче 50%.

"Але ситуація змінюється. За 11 місяців 2017 року 87,8% дітей 1 року охоплені вакцинацією від кору. Тільки у Києві за 1 тиждень на вакцинацію прийшли 11 500 дітей. У закладах охорони здоров’я є якісні бельгійські вакцини від кору. Загалом на початок року в Україні 516 000 доз вакцини, у квітні очікуємо на поставку ще 1 097 600 доз вакцини. Працюємо з партнерами, щоб доставити в Україну нову партію раніше", - підкреслює Супрун.

Посадовиця закликає батьків та лікарів за браком вакцини у поліклініці телефонувати в обласний департамент охорони здоров’я.

"Ще раз наголошую - специфічного лікування від кору не існує. Імунітет від хвороби створює вакцинація, невакциновані діти та дорослі хворіють тяжко, за світовими даними 1 з 900 хворих помирає від ускладнень", - пише Уляна Супрун.