На Прикарпатті фестивалили лемки


Минулими вихідними у селі Рівня на Рожнятівщині вчергове за підтримки облдержадміністрації відбувся VII Прикарпатський фольклорно-етнографічний фестиваль лемківської культури «Поклик мого серця».

Організатор фестивалю – регіональне міжрайонне лемківське товариство «Бескидське земляцтво».

За традицією, фестиваль розпочався зі спільноЇ молитви за жертвами депортації етнічних українців з території Польщі на Ватряному полі.

Учасники та гості фестивального заходу мали нагоду ознайомитися з підбіркою тематичної літератури з історії лемків та західних бойків, виступами творчих колективів, переглянути виставку народних майстрів Прикарпаття та придбати їх вироби, скуштувати традиційні лемківські напої та страви.

«Нехай лемківська ватра ніколи не згасне і горить як пам’ять про людей, які пройшовши крізь важкі випробування, не втратили своїх самобутніх історії та культури», - зазначив, вітаючи учасників фестивалю та численних гостей від імені голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, його заступник Роман Іваницький.

Довідково

Засновник і організатор лемківсько-бойківських фестивалів на Прикарпатті – світлої пам’яті голова регіонального міжрайонного товариства «Бескидське земляцтво» Юрій Марканич. З його ініціативи створено першу в області «Бойківсько-лемківську світлицю-музей» (смт. Брошнів-Осада), встановлено 7 Пам’ятних Хрестів жертвам депортації, освячено туристичні шляхи по зниклих селах, підготовлено 5 хроніко-документальних фільмів.

Перший фестиваль лемківської культури, який відбувся 2006 року на Хуторі села Копанки в Калуському районі, зібрав понад тисячу учасників та гостей.