На Прикарпатті готуються до епідемії африканської чуми свиней


Василь Брус, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації, провів засідання Державної протиепізоотичної комісії в області.

Як зазначалося: в Російській Федерації «залишається складною» епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. Івано-Франківська область зобов’язана «вжити додаткових заходів» задля недопущення занесення збудника африканської чуми свиней.

Василь Брус надав доручення Державній надзвичайній протиепізоотичній комісії при обласній державній адміністрації: зобов’язати голів ДНПК при РДА провести аналогічні засідання комісій на предмет готовності служб (на випадок підозри захворювання свиней на африканську чуму) на та забезпечити проведення практичних тренінгів з моделювання ситуації виникнення африканської чуми свиней в окремому населеному пункті, господарстві із «залученням зацікавлених служб, органів влади та ЗМІ».

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в Росії та Білорусії, головне управління ветеринарної медицини в Івано-Франківській області спільно з Управлінням з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи розробили План навчання з органами управління та підрозділами територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області.

Проведено навчання-тренінг з опрацювання плану дій при підозрі захворювання свиней на африканську чуму з моделювання виникнення африканської чуми свиней в ТОВ «Агроінвест-ІФ» с.Черніїв Тисменицького району. В процесі навчання були розподілені сили та засоби «з метою локалізації та ліквідації захворювання у разі підозри захворювання свиней на африканську чуму».

Довідково

В Російській Федерації за 5 місяців поточного року зареєстровано 25 неблагополучних пунктів щодо цього захворювання свиней на африканську чуму; з них 15 випадків - серед диких свиней та 10 домашніх. Останній випадок захворювання зареєстровано 20 червня в Волгоградській області, в індивідуальному селянському господарстві. 21 червня, відповідно до офіційного повідомлення Департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь, на території Гродненської області (с.Чапунь, Івьєвський район) також зареєстровано захворювання свиней на африканську чуму.

З метою недопущення занесення збудника цього небезпечного захворювання на територію України, рішенням Головного державного інспектора ветеринарної медицини України № 15-9-1-23/17663 від 22 червня 2013 року заборонено ввезення на територію України сприйнятливих до виявленого захворювання тварин, продукції та сировини з них, кормів для свиней і генетичного матеріалу з Республіки Білорусь.

В Україні захворювання свиней африканською чумою було зафіксовано в липні минулого року в Запорізькій області. Більше двох з половиною тисяч голів було здано на забій, а держава виплатила 2,5 млн грн. компенсації їх господарям.Завдяки об'єднаним, оперативним зусиллям влади, ветеринарної служби та інших служб, спалах африканської чуми свиней тоді в Україні вдалося локалізувати.

Африканська чума свиней - контагіозне захворювання, що протікає в гострій формі, характеризується швидким перебігом і великою смертністю тварин (98-100%). Для людини африканська чума свиней небезпеки не несе.