На Прикарпатті говорили про розвиток волонтерського руху в області


У засіданні «круглого столу», щодо розвитку волонтерського руху в області взяли участь керівники спеціалізованих формувань «Школа волонтерів» при районних, міських центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, фахівці із соціальної роботи, студенти-волонтери, представники громадських організацій.

«Однією з нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича є захист та підтримка дітей, а однією з форм реалізації цієї ініціативи є волонтерська діяльність. Саме активізація волонтерської діяльності та підсумок системної роботи районних, міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за 9 місяців поточного року і залучення волонтерів до реалізації  соціальних проектів є головною нашою метою», – наголосила директор обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Галина Боднар.     

Учасникам засідання доведено до відома  правові підстави залучення волонтерів до проведення  соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю, підсумки роботи Школи волонтерів за  9 місяців поточного року та перспективи на 2014 рік.

Про свої здобутки та напрацювання розповіли працівники центрів, керівник по роботі з дітьми та молоддю Благодійного Християнського фонду «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ» п. Леся Дорош та голова Івано-Франківського обласного осередку ГО «Фонд добрих людей» Степан Стурко.

За підсумками засідання було вирішено розширити межі  соціального проекту «Дружба по-телефону» (дружба між волонтерами мережі центрів та дітьми з функціональними обмеженнями) і долучати дітей із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах до волонтерства.

Також під час засідання було підтримано пропозицію за сприяння ГО «Фонд добрих людей» забезпечити молодих інвалідів засобами пересування.

                                                                                                

Довідково.

Волонтери - це люди, які здійснюють добровільну, благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що сприяє їхній самореалізації. Волонтерами мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є учнівська, студентська молодь, фахівці (психологи, педагоги, соціальні працівники, юристи, лікарі тощо). До їх функцій входять:

  • допомога дітям та молоді з функціональними обмеженнями;
  • пропаганда здорового способу життя;
  • розповсюдження інформаційних матеріалів;
  • проведення вуличних ігротек;
  • участь у благодійних акціях, кампаніях щодо підтримки дітей пільгових категорій;
  • допомога у проведенні оздоровчої кампанії в області тощо.

У системі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  працює 383 волонтерів.