На Прикарпатті комунальне лихо: транспортні сполучення обвалюються одне за одним


Скоро в Україні одна з областей може стати островом. Як вам перспективи? На Прикарпатті справжнє лихо. І не екологічне, а комунальне.

Містопад називається. Транспортні сполучення обвалюються одне за одним. Тож села потихеньку опиняються повністю відрізаними від цивілізації. Чиновники кажуть – переправи просто не витримують дощів, пише Бліц-Інфо з посиланням на Надзвичайні новини.

Утім протистояти жахливій тенденції і бодай якось латати аварійні конструкції представники місцевої влади не поспішають. Повне безсилля. Від кого ж чекати допомоги?

"Ішли і раз ми вже там. Не тріщало, не гнулося. Ті дошки на нас впали трохи по ногах, трохи по головах. Потовкло. Були і синці і подряпини", - розповідає мешканець села Мислевого Степан Дзундза.

Справжній містопад почався на прикарпатті влітку цього року. Спершу не витримала дерев'яна переправа в селі Мислеві. Обвалилася після сильних дощів саме в той момент, коли по ній ішли люди. Обійшлося на щастя без жертв, але тепер тут величезна діра і переходити треба обачно.

А ось і ще один міст. Дощі підмили опори і він обвалився просто під вантажівкою. 

"Їхала машина гружена. Вона проїхала і зараз міст обвалився. Моя подружка каже, що на щастя її син якраз перед тим проїхав. Щастя велике, що там ніхто не постраждав",- розповідає мешканка Довгого-Калуського Віра.

Цей обвалений міст був найкоротшим шляхом до райцентру - міста Калуша. Тепер люди змушені користуватися об'їзними дорогами через два сусідні села. Це майже 10 км тотального бездоріжжя.

На ладан дихає і сполучення в Надвірнянському районі. Переправа нагадує справжнє решето. Проїзд по такому мосту небезпечний. 

Якщо уважно придивитися, то через вибоїни, видно дно річки. Міст фактично відділяється від дороги, адже утворилась велика тріщина. Ярослав Процак називає себе екстремалом, адже їде по цьому мосту по кілька разів на день, то він ходить ходуном.

"Це не міст, а чудо. Ви полізьте під міст і подивіться, як він ходить, коли я їду цією машиною. Що так важко підремонтувати? Цей міст скоро сам від себе впаде. І в Битьків навіть хліб не завезуть. Село буде відрізане", - каже чоловік.

Цей міст єдине сполучення для чотиритисячного селища Битків з райцентром Надвірною. Якщо він впаде, відрізаними від світу залишаться не тільки селяни, але і один із стратегічних об'єктів - Битків-Бабчинське нафтогазове родовище. Місцеві скаржаться, що звели цю переправу ще 40 років тому і жодного разу так і не ремонтували. Якщо нічого не робити, то вже цю осінь міст може не пережити, кажуть в селищній раді.

Нині в області щонайменше 11 мостів в аварійному стані і кожен потребує невідкладного ремонту.

"Це захмарна сума. Вона перевищує навіть дорожній фонд, який нам дають на цілий рік", - каже директор департаменту капітального будівництва ОДА Володимир Рачкевич

Чиновники проситимуть облраду виділити додаткові шість мільйонів на ремонт мостів. Та цього вистачить, аби тільки ліквідувати аварійний стан сполучень. Про капітальні ремонти взагалі не йдеться.