На Прикарпатті кожне шосте кримінальне правопорушення скоїли підлітки


На Прикарпатті упродовж останніх років зберігається тенденція до зменшення злочинності серед неповнолітніх.

Протягом 2018 року на території Івано-Франківської області дітьми або за їх участю було скоєно 136 злочинів, повідомляє Ювенальна Превенція Прикарпаття.

Як свідчить їх аналіз, майже дві третини з них мають майновий характер. Торік юні правопорушники вчинили 75 крадіжок та 9 грабежів. Крім того, на «рахунку» неповнолітніх 2 факти заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, 10 незаконних заволодіння транспортними засобами та 14 хуліганств.

Варто зазначити, що загалом за минулий рік кримінальнокарними діями «відзначилися» 117 неповнолітніх. Практично кожне шосте кримінальне правопорушення торік було скоєне підлітками, які раніше вже вчиняли злочини, а кожне восьме – дітьми спільно з дорослими організаторами.

Основні причини, які сприяють злочинності серед неповнолітніх, як правило мають коріння в сімейному середовищі. Передумовою протиправних вчинків дітей зазвичай стає неналежне їх виховання батьками з різних причин. Зокрема, через відсутність батьків, які тривалий час перебувають на роботі за кордоном. До вчинення злочинів дітей часом підштовхує скрутне матеріальне становище сім’ї. Не малу вагу має й незайнятість молоді в позаурочний час, негативний вплив середовища, у якому діти проводять дозвілля.

До теми: На Прикарпатті підлітки понад 200 раз скаржились на домашнє насильство.