На Прикарпатті “ЛУКОЙЛ” знову зупинив “Карпатнафтохім”


Російська компанія «ЛУКОЙЛ» знову зупинила калуський ТоОВ «Карпатнафтохім» всього через кілька місяців після його запуску.

Підприємство, що є бюджетоутворюючим для Івано-Франківської області, працювало з вересня на привізній російській сировині. Але внаприкінці грудня воно закінчилося, і нових поставок немає, повідомляє capital.ua.

«Карпатнафтохім» виробляв полівінілхлорид (пластмаса для ізоляції проводів, виробництва труб , профілів для виготовлення вікон тощо) та поліетилен. З вересня по грудень він встиг випустити 22 тис. тонн продукції, пишуть Вікна. 

Попередня зупинка заводу тривала близько року — з вересня 2012 по вересень 2013 року. Запустити підприємство вдалося після того, як український уряд пообіцяв «ЛУКОЙЛу» ряд пільг, серед яких відшкодування ПДВ на суму близько $ 125 млн., зниження цін на залізничні перевезення та електриоенергію, введення імпортного мита на продукцію, яку виготовляє «Карпатнафтохім». Для цього між Урядом та керівництвом “ЛУКОЙЛу” був підписаний Меморандум.

ТОВ “Карпатнафтохім” зупинилося восени 2012 року. Серед причин — складна соціально-економічна­ ситуація в Україні, де зупинено роботу всіх нафтоперер­обних заводів, неповернен­ня державою “Карпатнаф­тохіму” 90 млн доларів ПДВ, а також складна ситуація на ринку нафтохіміч­ної продукції.

ТОВ «Карпатнафтохім» задекларувало у листопаді 2012 року 920 мільйонів збитків. На думку головного податківця Прикарпаття Віктора Рахміля, така ситуація на підприємстві, власне, і пов’язана з виведенням центру прибутковості підприємства за кордон.

Тепер завантаження виробництва на калуському нафтокомплексу очікується не раніше кінця весни, швидше за все, у квітні.