На Прикарпатті мешкає більше 60 тисяч ветеранів війни, які потребують меддопомоги


15 жовтня відбулась під головуванням директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Романа Мельника відбулася нарада з питання медичного обслуговування ветеранів, учасників бойових дій, дітей війни і людей, які входять до цієї категорії

Як зазначив під час наради Роман Мельник, на разі готується обласна програма щодо забезпечення ветеранів війни слуховими та стоматологічними протезами, щоб в наступному році зменшити, а по можливості й ліквідувати черги, що існують.

«Медичне забезпечення ветеранів війни і осіб прирівняних до них здійснюється усіма медичними закладами області. Протягом усього періоду забезпечувалось позачергове обслуговування інвалідів війни, учасників бойових дій та осіб прирівняних по пільгах. В поліклініках, стаціонарах проводилась робота щодо диспансеризації і виявлення осіб, які потребують різного виду оздоровлення», – наголосив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Завдяки лікарям-організаторам та лікарям-геронтологам області, у відділі соціального захисту було уточнено списки кількісного складу ветеранів війни за окремими категоріями. Таким чином, на сьогодні в Івано-Франківській області нараховується 1858 інвалідів війни, 6084 учасники бойових дій, 48 334 учасники Великої Вітчизняної війни та 4906 прирівняних за пільгами.

Зокрема на нараді ветеранами порушувалися питання щодо санаторно-курортного відпочинку, фінансування лікувальних закладів для забезпечення всіх видів протезування та безкоштовного амбулаторного лікування.

За словами заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Олександра Криницького «для людського відношення не потрібні кошти, а потрібні вихованість, розуміння проблем цих людей».

Довідково.

На виконання Указу Президента України і наказу департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації в квітні-травні 2013 року були проведені поглиблені медичні огляди ветеранів війни. За 9 місяців цього року було 100% охоплено населення даної категорії. До медичного огляду входило проведення лабораторних обстежень, флюорографія рудної клітки, ЕКГ, огляд терапевта та спеціалістів згідно профілю захворювання, які виявлялися під час огляду.