На Прикарпатті обговорили перспективи реалізації земельної реформи


В Івано-Франківській облдержадміністрації у форматі відеоконференції пройшов земельний форум, на якому йшлося про запровадження прозорого моніторингу, справедливого конкурентного середовища, унеможливлення корупційних схем та цивілізований ринок землі.
Саме ці питання є головними урядовими пропозиціями та напрацюваннями до початку обігу земель, інформує пресслужба ОДА.

Громаду Прикарпаття представляли перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, керівники фермерських господарств, аграрних підприємств, сільські голови, представники обласної та райдержадміністрацій, Держгеокадастру в області.

На форумі в режимі «питання-відповідь» відбулося обговорення тих блоків питань, які найбільше хвилюють громадськість. Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький наголосив на тому, що є політична воля і позиція Президента України Володимира Зеленського щоби навести лад у земельних відносинах. Упереджуючи гострі питання, він також зазначив, що норма щодо допуску іноземців до купівлі землі в Україні на цей час знята.

В ході діалогу Марія Савка закцентувала увагу представників міністерства на тих правках та пропозиціях, які були напрацьовані й запропоновані прикарпатськими громадами. Також учасників форуму цікавили питання нормативно-грошової оцінки землі, розміри очікуваних надходжень до загального та місцевих бюджетів, пріоритетного права купівлі землі її орендарями та здешевлення кредитів для аграріїв, позбавлення Держгеокадастру контролюючих функцій, зміна цільового призначення земель та інше.

Посадовці запевнили присутніх, що до другого читання у відповідному законопроекті врахують пропозиції, які будуть напрацьовані під час таких обговорень, які відбуваються в усіх областях України.