На Прикарпатті оновили півстолітній дендропарк «Високогірний»


Минулого тижня відбувся обласний семінар, приурочений 50-літтю дендропарку «Високогірний» в урочищі Явірчик. Він розкинувся біля села Бистриці, у зоні ялинових лісів на гірських схилах Горган. Є пам’яткою садово-паркового мистецтва державного значення і перебуває у підпорядкуванні ДП «Надвірнянський лісгосп».

Колекція дендропарку налічує близько 200-х видів місцевих та екзотичних порід дерев і чагарників, серед яких різні види кедрових сосен. Тут культивують цінну лікарську рослину – тирлич жовтий.

Науково-практичний семінар розпочався в палаці культури Надвірнянського коледжу НТУ, де з вітаннями виступили голови районної ради та РДА Василь Попович і Юрій Касіянчук, директор ДП «Надвірнянське лісове господарство» Руслан Осташук та начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Олексій Голубчак. Останній зазначив, що чотирнадцятого серпня 1963 року видано розпорядження про створення дендропарку. Він показує працю попередніх лісівників і ми повинні її тільки розвивати. Парк  має стати обличчям нашого краю. Голова РДА Юрій Касіянчук поділився своїми враженнями від попередніх відвідин цього мальовничого місця в урочищі Явірчик і зазначив, що потрібно розвивати туристичний потенціал нашого краю.

Голова районної ради Василь Попович подякував  лісівникам за співпрацю. – Щоб надати допомогу школам, садочкам, лікарням, ми звертаємося до вас і ви готові завжди допомогти, – зауважив Василь Попович. – Нашою природою захоплюються і ми повинні цим пишатися. Ви робите дуже важливу справу. Дендропарк служив і служитиме для прийдешніх поколінь.

Начальник ДП «Надвірнянський лісгосп» Руслан Осташук сказав, що завдяки обласному і районному керівництву парку надали друге життя: – Тепер його мають змогу відвідувати науковці і туристи. Цьогоріч виділені кошти для зведення рекреаційних місць для відпочинку людей. У нас уже обладнані подібні рекреаційні зони, які приймають туристів.

У рамках семінару відбулося відкриття та освячення Довжинецького і Річанського лісництв, котрі відтепер ділитимуть нове і сучасне приміщення у селі Бистриця. А ось у самому дендропарку «Високогірний» нині до послуг науковців – Будинок екологічної пропаганди. Неподалік облаштували зону відпочинку. І, як свідчить побачене, слава «Високогірного» і «Надвірнянського лісового господарства» тільки буятиме новими барвами оновлення і привабливості.

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»