На Прикарпатті планують легалізувати рибвиробників


Про це під час апаратної наради в ОДА повідомив новий очільник Івано-Франківського рибохоронного патруля Любомир Стрембіцький.

За його словами, наша область на передостанньому місці в Україні за кількістю споживання риби населенням.

"Щоб покращити ситуацію, плануємо зайнятися відновленням цінних зниклих видів риб у середовищах де вони існували. Зокрема у Бурштинському водосховищі. Також будемо активно співпрацювати з міжнародними рибвиробниками щодо запровадження сучасних методів зариблення",- каже Стрембіцький.

У планах нового очільника і легалізація прикарпатських рибвиробників, адже за минулий рік тільки один підприємець отримав ліцензію на ведення ставкового господарства.

"Минулого року в області виростили 587 тонн риби - це надзвичайно мало. Щоб збільшити об'єми, потрібно спростити порядок отримання ліцензії. Адже зараз щоб її отримати йде рік",- наголосив Любомир Стрембіцький.

Втім, найбільшою проблемою, вважають в управлінні є браконьєрство. Оскільки в кожному районі є тільки по одному інспектору, вплинути на ситуацію доволі складно. Окрім того, каже Стрембіцький, в інспекторів не достатньо спецзасобів.

"За 10 місяців викрито 746 випадків браконьєрства, втім до суду дійшла тільки частина. Левова частка - на Бурштинському водосховищі. Я вважаю, що необхідно легалізувати той канал, щоб був один підприємець який буде за ним доглядати і платити податки",- запропонував очільник рибпатруля.

У свою чергу голова ОДА Денис Шмигаль наголосив, що новому очільнику треба звернути основну увагу на боротьбу з корупцією в галузі.

"Ми всі розуміємо настільки процвітає корупція в цій галузі. Можливо легалізація і посилення контролю справді допоможе вирішити проблему",- сказав голова.