На Прикарпатті поменшало «чорнобильців»


На липень 2013 року на Прикарпатті нараховується 11 тисяч 474 особи, що мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Про це кореспонденту «Бліц-Інфо» повідомили в Департаменті соціальної політики Івано-Франківської ОДА.

«Щороку ця цифра зменшується, адже після повноліття діти - «чорнобильці» втрачають цей статус. Також на зниження впливає смертність, адже серед ліквідаторів були люди, яким зараз за 60», - зауважили в Департаменті.

Загалом в Україні кількість постраждалих від чорнобильської аварії на початок 2013 року зменшилась у порівнянні з 2012 роком на 54 тисячі осіб.

На сьогодні день проблема Чорнобиля так чи інакше стосується близько 2 мільйонів українців.

За законом, статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи надає його власникам близько 40 видів різних компенсацій, допомог та пільг. Зокрема, це щомісячна компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування, компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв’язку із відселенням, виплати підвищених стипендій та надання додаткових відпусток, безкоштовне забезпечення ліками за рецептами лікарів та інші.