На Прикарпатті працює 4 міні-ГЕС


До 1964 року в Івано-Франківській області працювало 15 малих ГЕС. Проте, через введення в дію Бурштинської ТЕС, їхня робота була поступово припинена.

На даний час в області діють чотири малі ГЕС. Це Снятинська ГЕС – відновлена у 2004 році, Золотолипська ГЕС – відновлена і запущена у грудні 2011 році, Пробійнівська ГЕС №1 – новозбудована у 2009 році і Пробійнівська ГЕС №2, введена в дію нещодавно, 11 червня цього року.

Про це кореспонденту «Бліц-Інфо» повідомив заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Руслан Гусак.

За його словами, для впорядкування діяльності у сфері будівництва ГЕС на Прикарпатті у травні 2012 року було створено дорадчий орган ОДА – Координаційну раду з питань будівництва об’єктів малої гідроенергетики, до якої увійшли науковці, представники громадськості та ЗМІ.

Всі пропозиції щодо будівництва ГЕС в області виносяться на розгляд цієї ради. Тут дають наукову еколого-експертну оцінку проектної пропозиції, перевіряють відповідність проекту чинному законодавству. Також беруть до уваги соціальний пакет, а саме: позитивне рішення сходу громадян, громадських слухань, а також наявність угоди про соціальне партнерство.

Такий орган було створено після конфлікту навколо Дзембронівської ГЕС. Тоді місцеві жителі виступили проти такого будівництва. І не дарма. Як з’ясувалося пізніше, будівництво Дзембронівської ГЕС відбувалося з відхиленнями від проекту – напірний трубопровід було розташовано в руслі річки Дземброня. У березні 2012 року будівництво цієї ГЕС зупинили.

«Будівництво Пробійнівської ГЕС №2 свого часу було також зупинено, - говорить гаступник голови ОДА Руслан Гусак. – Однак, усі зауваження координаційної ради було усунено: проект підтримано громадою села та сільською радою, отримано позитивний еколого-експертний висновок, підготовлений Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу».

За словами чиновника, будівництво цієї гідроелектростанції проведено з дотриманням вимог збереження довкілля. «Тут облаштовано берегоукріплення та безпечний рибохід, встановлено датчик рівня води на водозаборі з можливістю фіксації даних. Станція працює в автоматичному режимі, тобто відключається при зниженні рівня води у річці. Також облаштовано рибозахисний пристрій електроградієнтного типу, а трубопровід прокладено в грунті», - переконує Руслан Гусак.