На Прикарпатті приватизують Коломийську філію “Укрветсанзаводу”


Коломийська філія Державного підприємства ”Укрветсанзавод” стане самостійним підприємством з подальшою приватизацією у 2017 році.

Про це йшлося сьогодні, 16 грудня, на засіданні постійної комісії Івано-Франківської облради з питань аграрної політики та земельних відносин, пише ГК

Депутати розглянули сьогодні питання щодо включення Коломийської філії ДП «Укрветсанзавод» до переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у наступному році.

Таке звернення депутати надішлють прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Річ у тім, що питання переробки відходів продукції тваринного походження на Прикарпатті надзвичайно актуальне, адже в області щороку їх утворюється близько 5,5 тис. тонн.

У зверненні йдеться про те, що в 2013 році це питання вирішувалось за рахунок роботи Коломийського ветсанзаводу та ветсанзаводів сусідніх областей, то з 2014 року підприємство не працює, а сусідні – Тернопільський, Жовківський працюють з перебоями.

У 2013 році Коломийським ветсанзаводом з 88 переробними підприємствами області були укладені угоди на утилізацію, згідно з якими утилізовано більше 4,5 тис. тонн відходів тваринного походження, то в 2016 році укладено лише 28 угод.

Депутати переконані, підприємства порушують санітарні вимоги, накопичують відходи, частково захоронюють їх у невстановлених для цього місцях.

Сільгосптоваровиробники області неодноразово звертаються до органів влади щодо вирішення питання будівництва на території Прикарпаття сучасного ветсанутильзаводу або повної реконструкції старого заводу.

За останні 3 роки кошти на вирішення питань з реконструкції заводу у державному бюджеті не передбачались, а будівництво нового чи повна реконструкція заводу, який відповідав би санітарним та ветеринарним нормам сучасності потужністю переробки до 25 тис. тонн сировини в рік, складає біля 16 млн євро.

Обранці впевнені, на сьогодні одним із шляхів вирішення проблеми є виділення Коломийської філії Державного підприємства ”Укрветсанзавод” у самостійне підприємство з подальшим внесенням до переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017 році.

Зараз без приватного капіталу держава не може справитись, переконані депутати.

“Сьогодні 5 тисяч тонн захоронюються невідомими методами. Натомість уже сьогодні  є фірма з Литви, яка готова вкласти гроші”, – переконаний заступник голови облради Сергій Басараб.

А відтак сьогодні депутати погодили вирішення цього питання. В подальшому звернення розглянуть на сесії облради.