На Прикарпатті "Лукойл" запускає виробництво полівінілхлориду


Російська нафтова компанія “Лукойл” почала пуско-налагоджувальні роботи для відновлення виробництва суспензійного полівінілхлориду (ПВХ) на підконтрольному їй (на 88% статутного капіталу) ТОВ “Карпатнафтохім” у Калуші Івано-Франківської області. Про це йдеться в повідомленні компанії.

“Відновлення виробництва поліетилену і ПВХ дозволить повністю задовольнити український ринок в цьому виді продукції”, – йдеться в повідомленні.

Планується, що випуск ПВХ почнеться з 1 листопада 2013 року. 10 вересня “Лукойл” оголосив про запуск заводу і старт виробництва поліетилену. Завод має потужності з випуску поліетилену, хлору, каустичної соди і хлорвінілу, а також виробів з поліхлорвінілової смоли.

Потужності заводу складають 200 тис. тонн каустичної соди і близько 180 тис. тонн хлору на рік, з виробництва етилену та поліетилену – 250 і 100 тис. тонн на рік. У 2011 році на підприємстві було запущено виробництво суспензійного полівінілхлориду з річним обсягом випуску в 300 тис. тонн продукції.

В останні кілька років “Карпатнафтохім” періодично простоював. За підсумками 2011 року завод отримав збиток у розмірі $ 120,3 млн при запланованому прибутку в $ 35,5 млн, повідомляло агентство “Інтерфакс-Україна” з посиланням на директора з економіки та фінансів заводу Романа Фліса.

Повністю потужності підприємства було зупинено у вересні 2012 року. Причинами для цього, за минулорічними заявами представників “Лукойлу”, стали проблеми з відшкодуванням заводу ПДВ (понад 1 млрд грн на момент зупинки виробництва). Крім того, росіяни просили українську владу звільнити від сплати акцизу сировину, що ввозиться для заводу. На початку серпня 2013 року на підприємстві заявляли про те, що йому відшкодували зазначену суму ПДВ, пишуть Фінанси.

Вперше можливість перезапуску “Карпатнафтохіму” озвучувалася на урядовому рівні навесні поточного року. У квітні український Кабмін і російська група домовилися про відновлення роботи калуського нафтохімічного підприємства. Основною умовою для запуску “Карпатнафтохіму”, поставленою прем’єр-міністром Миколою Азаровим, значилася необхідність внесення інвестицій у виробництво у розмірі $ 100 млн до 2016 року.