На Прикарпатті селяни протестують проти знищення дороги вантажівками


Через невпинний рух вантажівок через прикарпатське село Гвізд у місцевих інша проблема. Дорога - розбита вщент. Люди втомилися жити в гуркоті та пилюці, та ще й постійно лагодити шляхи.

Суцільні вибоїни й залишки асфальту. Дорога в селі Гвізд - ніби після бомбардування. Селяни розповідають, розбили її ваговози, які тут їздять роками, пише Подробності.

"Приблизно настає час такий пік, коли темніти починає, йдуть колони - трубовози, тяжкі бурові, все возять сюдою. Тому що вдень в Молодкові, селі сусідньому люди забунтували. Вони відмовилися пускати таку техніку важку", - розповідає Сергій Дахно, житель села Гвізд.

Раніше вантажівки прямували в об'їзд, кажуть селяни. Та вже кілька років маршрут проклали через їхнє село. Такого потоку машин місцеві автошляхи не витримують.

"Асфальту майже немає від того, що машини розбивають дороги. Ремонтувати дорогу, ямковий ремонт зробили - наскільки його вистачили, засипали шутром, два тижні часу пройшло, - і його вже не видно. Машини важкі швидко їх розбивають. Хата здригається, як проїжджає ця машина", - зазначає Олександра Жупник, жителька села Гвізд.

Та найбільше люди бентежаться за дітей. Щодня цією дорогою до школи простують 700 учнів.

"Дорога вузька, деякі місця дороги є завужені так що тільки одна машина проходить, а діти маленькі йдуть в школу. Шкільного автобуса немає. Їдуть великі машини, дитина не буде йти під машину, дитина тікає у фосу, скаче у фосу. Школа далеко, три кілометри", - скаржиться Світлана, жителька села Гвізд.

За годину зйомок ми нарахували близько десяти вантажівок. Не зупиняє їх навіть аварійний міст - його навесні пошкодила повінь. Водії пояснюють: іншої дороги немає. Та, якою їздили раніше, - ущент розбита.

"А раніше куди ви їхали? Два-три роки тому, куди ви їхали? Попід Цуциловим. - Нема там дороги в даний час. - Бо розбили. Люди вам скинуться і може зроблять дорогу".

Люди вже намагалися перекрити рух вантажівкам через село. Писали звернення до місцевої влади та керівництва Надвірнянського нафтогазовидобувного управління. І навіть домовилися. Щоправда, не надовго.

"Ваше начальство, коли була нарада ми домовлялися, що ви не будете їхати!"

"А толку з того - тиждень машин не було, потім почалися вкрадати, як раніше - бензовози і потім пішло", - розповідає Дмитро Кріцик, голова села Гвізд.

Чому ваговози знову курсують селом на підприємстві нам не відповіли. Усе керівництво роз'їхалося (кажуть, у відрядженні). Проте селяни твердо постановили - не здаватися. Планують знову зустрітися з представниками управління і тоді вже вимагатимуть оформити все протокольно. Бо на слово чиновникам більше не вірять.