На Прикарпатті унікальна фортеця потопає у смітті


Небажане сусідство. Унікальна архітектурна пам'ятка Прикараття - Пнівський замок - може опинитися посеред звалища.

Люди викидають непотріб просто біля підніжжя фортеці. Та це - не єдина проблема, яка загрожує споруді. Вона на межі повної руйнації, йдеться у сюжеті Подробности.

Чи можливо врятувати будівлю? - дізнавалася Жанна Дутчак.

Біля Надвірної, на пагорбі видніється Пнівський замок. Оборонна твердиня шістнадцятого століття. До унікальної фортеці добратися складно - суцільне бездоріжжя. А узбіччя та канави - завалені сміттям. Його звозять сюди місцеві жителі - скаржаться комунальники. Викидають мішками.

"Постійно прибираємо. Люди везуть машинами. Після свят таке саме буде".

Пнівський замок нині нагадує велику руїну. І вже важко розгледіти неприступні мури та вежі - найвеличнішої колись на Прикарпатті фортеці. Туристів шокує жалюгідний стан пам'ятки, - каже охоронець Роман.

"Цілі делегації, в різдвяні свята - люди приїжджають, заходять. Подорожні, з Буковеля їдуть - повертають сюди на Пнівський замок. Люди дивуються", - говорить Роман Кияшко, охоронець.

Приголомшені туристи не тільки жахливим станом архітектурної пам'ятки. Лише за кілометр від неї - міське звалище. Його видно навіть звідси. Орієнтир - зграї птахів, що кружляють над відходами.

Полігон мали закрити ще кілька років тому, - зізнаються в Надвірнянській міськраді. Натомість треба зробити новий. Місце для нього знайшли, підготували проектно-кошторисну документацію. Однак Мініекології вже кілька років не виділяє на будівництво грошей.

"Міністерство екології декілька раз розглядало нашу пропозицію, не знайшло фінансування на даний проект. Орієнтовна вартість на 2016 рік складала 72 мільйони", - говорить Зиновій Андрійович, міський голова Надвірної.

Ані копійки десятиліттями не давала держава й на утримання історичної фортеці. Хоча до 2017 року Пнівський замок був у переліку пам'яток національного значення. Щоб врятувати споруду від цілковитої руйнації, місцева влада попросила Мінкультури передати фортецю на їхнє утримання.

"Нам відкрилися ворота для того, щоб ми кожного року могли виділяти фінансові кошти для того, щоб його відновлювати. Бо він може просто завалитися", - розповідає Зиновій Андрійович, міський голова Надвірної.

Торік у замку нарешті розпочали реставраційні роботи. Левову частку коштів дала область. Надвірнянська міська рада спільно з Пнівською сільською - виграли під це спеціальний конкурс.

"Почали звідси - оцю вежу. Відбудували цю стіну. Позавозили каміння".

"Якщо би замок функціонував, це був би і туристичний збір, і надходження від туристів, екскурсії. Це би потягнуло інфраструктуру, розвиток нашого села, робочі місця", - зазначив Андрій Волянський, секретар Пнівської сільської ради.

Місцева влада планує реставрувати Пнівський замок, щоб він виглядав так, як у вісімнадцятому сторіччі. Кошти на це шукатимуть не тільки в місцевих бюджетах, а й за допомогою міжнародних ґрантів.