На Прикарпатті відбулася Міжнародна наукова конференція


13 – 16 вересня 2013 р. в с. Більшівці Галицького р-ну відбулася ІХ Міжнародна наукова конференція під назвою «Діалог культур спільнот прикордоння – концепції і сучасність»

Захід проведено в приміщенні пам’ятки архітектури XVII століття – монастирі кармелітів. Організаторами заходу стали Провінція св. Антонія і блаженного Якуба Стремя Ордену Францисканців у Кракові, Молодіжний центр примирення та поєднання в Більшівцях та п. Вєслава Голік. Програма конференції передбачала пленарні засідання з виступами науковців, відвідання цікавих місць краю.

На відкритті конференції виступили консул Республіки Польща у Львові Яцек Жур та перший заступник голови Галицької районної державної адміністрації Володимир Бродович. У своїх виступах вони відзначили важливість українсько-польської співпраці в контексті культурних обмінів та охороні культурної спадщини.

Цікавими були виступи науковців з польської та української сторони – представників університетів та музеїв. Були представлені Інститут Народної Пам’яті, Горносласький музей в Битом’ю, Вища школа в Глівіце, Опольський університет, Ягеллонський університет у Кракові, Сласька Політехніка в Глівіцах, Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, університет імені Івана Франка в Житомирі, Національний заповідник «Давній Галич», Музей історії та культури караїмів, Музей мистецтв Прикарпаття.

Тематика виступів була наступною: д-р Пйотр Стахурський «Прикордоння – спроба визначення в просторі загальноєвропейському», мгр. Грабінська – Щесняк «Функціонування молодих людей у вимірі загальної культури. Проблеми ідентичності в періоді глобалізації», проф. Єва Ференс «Охорона нематеріальних пам’яток в українській та польській конституціях”, д-р Ірена Баладинська «Робота польської дипломатії в напрямку культури для європейської інтеграції України», д-р Францішек Василь «Пам’ять про померлих, вмирання пам’яті. Кладовище як засіб вивчення етнічності», проф. Владислав Струтинський «Діалог культур багатонаціонального Буковинського прикордоння», мгр. Мєчислав Добковський «Відділ кресів Музею Горносласького в Битом’ю. Історія – Стан – Перспективи», д-р Пйотр Горош «Свобода обміну товарів в Європейському союзі», мгр. Ізабелла Куегнел «Роль дитини у багатокультурному горнослаському суспільстві в ХІХ – ХХ столітті», Михайло Дейнега «Місто в міжріччі обох Бистриць», д-р Адам Святек «Роль русинів польської національності в автономній Галичині», мгр. Малгожата Клич «Товариства Кресові на Горному Слаську», д-р Богуслав Трач «Кресов’яни на Горному Слаську”, мгр. Олександр Береговський «Культурна спадщина – перспективи співпраці», Ярослав Поташник «Культура національних меншин. Галицькі караїми», мгр. Андрій Чемеринський «Забута фортифікація Галича та околиць. Кінець ХІХ – перша половина ХХ століття».

Учасники конференції взяли участь у вшануванні пам’яті українських та польських воїнів, які полягли в бою з більшовиками у вересні 1920 року біля с. Дитятин. Це село стало місцем героїчної і одночасно трагічної битви з Червоним козацтвом. Невеликий відділ Війська Польського, віддавши своє життя,  затримав на кілька годин ворога, рятуючи перед розгромом 8 дивізію піхоти та українську дивізію кавалерії.

До пропам'ятних заходів долучилися представники польських громад з Івано-Франківська та Рогатина. Державні органи та органи місцевого самоврядування України та Польщі представляли: сенатор Республіки Польщі Лукаш Абгаровіч, консул Республіки Польща Яцек Жур, директор бюро Міністерства культури і народної спадщини Кристина Саланська, головний спеціаліст управління культури, релігій та національностей Івано-Франківської обласної державної адміністрації, перший заступник голови Галицької районної державної адміністрації Володимир Бродович, сільський голова с. Дитятин Євген Довжинський.

Виступаючі Лукаш Абгаровіч та Володимир Бродович згадали про роль полеглих в польсько-радянській війні, окреслили перспективи співпраці між українськими та польськими народами. До хреста на могилі було покладено вінки від органів влади та молоді.

Підсумком роботи конференції стало відвідання пам'яток культурної спадщини – Музею караїмської історії та культури в Галичі, давньоруської церкви ХІІ ст. в с. Шевченкове, об'єктів в Крилосі та Івано-Франківську.

Проведення Міжнародної наукової конференції в Більшівцях дало змогу окреслити проблемні погляди на питання історії, домовитися про майбутню співпрацю між музейними та науковими інституціями України та Республіки Польща.   

Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії