На Прикарпатті відбувся ХХІ Міжнародний Гуцульський фестиваль


З 6 по 8 вересня у мальовничому містечку Путила, що на Буковині пройшов ХХІ Міжнародний Гуцульський фестиваль у якому взяли участь гуцульські громади Буковини, Прикарпаття, Закарпаття, інших регіонів України та зарубіжжя, а також просто поціновувачі народної культури Гуцульщини.

В перший фестивальний день у приміщенні Путильської районної державної адміністрації відбулася Міжнародна науково-практична конференція на тему: "Забезпечення виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки в специфічних гірських ландшафтно-кліматичних умовах Гуцульщини: стан, проблеми, шляхи розв’язання". У ній взяли участь представники місцевої влади, члени Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" та районних його осередків, науковці та небайдужі до проблем краю люди. Опісля для всіх учасників конференції та гостей Буковинського містечка була проведена екскурсійна програма у музеї-садибі відомого українського письменника Юрія Федьковича.

Відкриття фестивалю розпочалося урочистою та святковою ходою центральною вулицею Путили. Під запальні гуцульські мелодії народного колективу "Карпатська тайстра" делегації з різних регіонів України, а також Румунії, Польщі та Молдови крокували до головної сцени фестивалю, яка розмістилася на районному стадіоні "Карпати". 

Словами вітань зі сцени ведучі зустрічали гостей. Теплі слова лунали від Міністра культури України - Леоніда Новохатька, голови Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" - Дмитра Ватаманюка, голови Чернівецької ОДА - М Папієва, керівників району.

Урочиста частина завершилася запальною гуцулкою, яку виконали народні танцювальні колективи етнографічного регіону України - Гуцульщини.

Впродовж дня на трьох сценах району проходили конкурсні виступи за різними жанрами. 

Надвірнянські творчі колективи за результатами професійного журі отримали почесні нагороди:

- Гран-Прі: народний аматорський вокальний ансамбль «Черлені пацьорки Делятинського НД, народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Шовкова косиця» Надвірнянського РБК, фотомайстер Володимир Гринішак (м.Надвірна).

 І-місце Тетяна Андріїв – художе слово (м.Надвірна)

 І-місце Наталія Пак – майстриня витинанки Надвірнянська ДМШ

 І-місце Орися Яремчук – солістка (м.Надвірна)

 ІІ-місце народний аматорський ансамбль танцю «Горянка» Надвірнянського РБК.

 ІІ- місце Розалія Зеленевич – коломийкарка (с.Чорні Ослави)

 ІІІ-місце Роман Глодан – фотомайстер Надвірнянський РБК.

На вулицях буковинського містечка було людно. Протягом останніх двох днів працювала виїзна торгівля, на яку приїхали народні майстри з цілого гуцульського регіону. Можна було тут придбати і верховинську вишивку, вироби з бісеру, кресані та іншу атрибутику, які презентували і наші майстрині.

Завершився ХХІ Міжнародний Гуцульський фестиваль передачею естафети надвірнянцям яку прийняв голова районної ради Василь Попович, перший заступник голови РДА Володимир Калічко, начальник відділу культури РДА Олександр Зварчук.