На Прикарпатті відкрили пам’ятник Аполінарію Тарнавському


Пам’ятник відомому лікарю та засновнику унікального лікувально-профілактичного закладу Аполінарію Тарнавському, за переконанням дослідників єдиний в Україні. Його автор – відомий живописець, скульптор і поет Богдан Романишин з м. Косова.

Пам’ятник встановлено в центральній частині санаторію «Косів». Саме тут у 1893 році, в мальовничому куточку с. Смодної, що межує з райцентром, А.Тарнавський побудував першу віллу нинішнього санаторію «Косів». З часом - ще 10 вілл і павільйонів, купальню, заклав на площі більше 10 гектарів дендропарк, парники і великий сад, де виростив 157 видів рідкісних екзотичних і лікарських рослин, впровадив нові сорти фруктових дерев, винограду і овочів, повідомляють "Паралелі"

Був послідовником природних методів лікування (вода, повітря, помірне харчування, відмова від алкоголю, тютюну, фізична праця та фізкультура). Автор праці "Гігієна старості та старіння». Заснований ним лікувально-профілактичний заклад став відомим в усій Австро-Угорщині.

У 1914 році його заарештували австро-угорські вояки. Був засуджений до смертної кари. Від неї його врятували впливові пацієнти.

У вересні 1939 року, з перших днів приходу,  почала переслідувати більшовицька влада. А. Тарнавський емігрував до Єрусалиму, де помер у 92 роки (народився на Львівщині у 1851 році). У створеному  ним санаторії лікувалися діти зі всього колишнього Радянського Союзу. Нині – зі всіх куточків України.

На зламі 80-х – 90-х років завдяки колишньому директору Ірині Будз та нинішньому Юрію Плав’юкові, який очолює санаторій 22 роки, вдалося зберегти цей заклад від дикої приватизації, примножити спадщину Аполінарія Тарнавського.

І ось тепер відомий лікар і засновник унікального лікувально-профілактичного закладу знову повернувся до Косова, увічнений у погрудді.