На Прикарпатті вкладники протягом п’яти років чекають квартир


Вкладники п’ять років чекають квартир. Але засновники кооперативу лише розводять руками.

Будівельні афери в Україні нагадують давню приповідку: наша пісня гарна, нова – починаймо її знову. Останніми роками в країні відбулися гучні резонансні скандали, пов’язані з будівництвом багатоквартирних будинків. Особливо в цьому прославилась столична будівельна компанія «Еліта-центр», яка, зібравши гроші з охочих отримати квартири в Києві, згодом втратила інтерес до будівництва та зобов’язань щодо виконання домовленостей та угод. Будівництво заморозили, а ошукані вкладники коштів у будівельний бізнес побігли до правоохоронних органів шукати правди та справедливості, або повернення їхніх грошей. І якщо в таких випадках міські голови стають на захист ошуканої громади, то в Коломиї в центрі шахрайського скандалу опинився сам очільник міста Ігор Слюзар.

23 млн. грн. за квартири отримали засновники кооперативу

Поповнити список ошуканих вкладників в країні можуть і коломияни. Багатоквартирний будинок, заснований обслуговуючим кооперативом «Аквамарин», мали здати в експлуатацію ще в 2008 році. Але наразі будинок, що знаходиться по вул. Палія, 4б, лише стоїть в самотності з поіржавілим краном серед буряну та піску, без жодних ознак життя. Зареєстрували цей горе-кооператив в листопаді 2006 року. Засновниками будинку були міський голова Ігор Слюзар та його заступник Тарас Яворський. В плані забудови зазначено, що дозвіл на виконання робіт за №27 від 30 січня 2007 року, виданий міською інспекцією ДАБК, а будівельні роботи  в будинку проводить «Містобуд».

Будову здійснюють пайовим методом, тому забудовник мав мати на початок будівництва певну суму грошей. Пайовикам виставили умови – не менше 30-ти відсотків від вартості вибраної квартири. Охочі придбати елітне житло в місті знайшлися одразу. Люди почали вкладати величезні суми: хтось перераховував через банк на рахунок кооперативу, інші –  через розписку, завірену нотаріусом. Проте більшість несли кругленьку суму прямісінько до рук Ігоря Слюзара і Тараса Яворського. А ті, в свою чергу, обіцяли вкладникам, що можуть починати готуватися до новосілля.

Обіцянки засновники дотриматися наразі не змогли. Ошукані вкладники проводять збори чи не щотижнево, намагаючись почути правду, коли ж зможуть заїхати до своїх омріяних квартир. «Я ще у 2006 році вклала догорів із засновниками кооперативу «Аквамарин» про придбання офісного приміщення в цьому будинку, – розповідає Марія Будорович. – Тоді за це внесла одразу повну суму – 240 тис. грн. В 2008 році приміщення мали здати в експлуатацію. Але ще половини роботи на будівництві невиконано. Голова кооперативу говорить, що не продовжать роботи, поки не буде внесено цілої суми від членів кооперативу. Але це неправда. Бо загалом пайовики внесли вже чималу суму – 23 млн. грн.»

Фахівці в будівельній сфері оцінюють, що приблизна сума, в яку мав б обійтися кооператив «Аквамарин», 18 млн. грн. Тобто коштів, щоб виконати всі роботи у засновників давно були.

«Я не маю жодного відношення до кооперативу» – І. Слюзар

Голова кооперативу Володимир Іванюк віднедавна ще й являється його засновником. «У цьому будинку теж є куплені дві мої квартири, тому доля цього кооперативу для мене не байдужа, – каже в телефонній розмові Володимир Іванюк. – Так, у нас виникла проблема з будівництвом. Але воно не зрушиться з місця, поки всі пайовики не прикладуть до цього рук. Нехай віддадуть борги».

Нагадаємо, що Володимир Іванюк був прорабом на будівництві незавершеного пам’ятника Іванові Франкові. Тоді прокуратура порушила справу про відмивання коштів на пам’ятнику. Підозрювали першого заступника міського голови Тараса Яворського та головного архітектора Юрія Процюка.

За словами нового засновника, пайовики мають ще внести 1 млн. грн. Також, щоб будова продовжилася потрібно продати ще 19 досі не куплених квартир. Загалом у 9-поверхівці знаходиться 124 квартири та офісне приміщення.

Чи зможе цей мільйон прискорити роботу, пайовики невпевнені. Лише перед цегляним заводом кооператив заборгував за будівельний матеріал сотні тисяч гривень. Повертати борги поки «Аквамарин» теж не збирається.

Щоб прояснити ситуацію, звертаємося до міського голови Ігоря Слюзара. Адже він зі своїм соратником Тарасом Яворським розпочав будівництво горе-кооперативу. Та саме їм, як тодішнім засновникам, люди перераховували кошти.

-    Новобудова на вул. Палія є кооперативним будинком. Це  приватна власність, до якої міська влада не має жодного відношення, – каже Ігор Слюзар. – Я не можу коментувати ситуацію, яка склалася, оскільки не маю жодного відношення до будівництва.

Де кошти пайовиків, Ігор Слюзар відповісти не може. Голова кооперативу та теперішній його засновник Володимир Іванюк розповів, що днями спілкувався з міським головою. «Ходив консультуватися до Ігоря Богдановича, як до колишнього засновника кооперативу, – каже Володимир Іванюк. – Мер почав будівництво, тому краще знає ситуацію. Після перемоги на виборах йому довелося відмовитися від підприємницької діяльності. Тому він закинув роботу на кооперативі. Хто з 2008 р. дотепер вважався засновником, мені така інформація невідома. Пайовики самі винні, треба було за час будівництва пильнувати свої кошти».

Голова кооперативу розповів, що проекти на воду й каналізацію є в наявності, на газ – в стадії вироблення, а на електропостачання проект відсутній, оскільки закінчилися техумови. Земля, що під забудовою, в оренді лише на 50 років.

Кошти особисто давали у руки Слюзара та Яворського

Початковою умовою договору було внесення 30 відсотків паю. Але більшість вже проплатили повну вартість довгоочікуваної квартири. У людей урвався терпець. Вони склали колективні звернення у відповідні інстанції – місцеву і Генеральну прокуратуру, до Президента України та Службу Безпеки України. Ошукані пайовики надіються, на підтримку цих структур. Кажуть, що більше терпіти немає сил.

Для когось витрачені кошти на квартиру були заощадженнями всього життя. Донька члена кооперативу Марії Іванівни поїздила по світу дванадцять років, щоб зібрати кошти на омріяну оселю. 35, 5 тис. доларів – вартість, яку внесла пенсіонерка за житло для дітей-заробітчан. «Зараз приміщення просто вимуроване. За ці кошти його навіть не накрили, – жаліється Марія Іванівна. – Два місяці назад я зверталася до Ігоря Слюзара. То він пообіцяв, що невдовзі роботи продовжаться. Що ніби вікна закуплені і їх мають лише вставити. Але як можна вставляти, коли ж не зроблена штукатурка в приміщенні? Він пообіцяв, що до кінця року буде повністю готовий будинок. Але йому більше вірити не можемо». Для родини Марії Іванівної ці кошти – останні заощадження. Недоїдаючи та недосипаючи в чужих краях, заробляли кошти. А зараз –  без даху над головою. Без квартири та грошей залишилися всі пайовики. А це 108 (!) родин, які придбали квартири в кооперативі.

Залишилися без даху над головою

Останніми заощадженнями стали кошти на квартиру й для коломиянина Романа. Щоб не ночувати на вулиці, чоловік почав власноруч робити ремонт в купленій квартирі. Кинувши проводку електроенергії з будови, пан Роман мешкає в будинку від минулого року. Звісно, обіцяних умов не має, але іншого виходу чоловік наразі не бачить.

«Я вніс за квартиру 17 тис. євро. Особисто передав їх у руки Ігорю Слюзару, – розповідає член кооперативу Сергій Красовський. – Я надіявся, що роботи по будівництву будуть продовжуватися. Але навесні терпець урвався і я сам взявся до роботи. На цю квартиру мені довелося важко працювати в Італії, щоб так просто кошти подарувати міському голові та його соратнику. Тепер приходиться за власні гроші завершувати ремонт. За нього доведеться викласти ще десь 15 тис. євро».

«Заморожена» будова в «Олександриті»

Ошуканими пайовиками залишилися й члени кооперативу «Олександрит», що по вул. Шкрумеляка 15а. Коломиянка Ольга Бойчук, яка придбала там квартиру розповідає, що в «Олександриті» схожа ситуація – будова «заморожена». «У протоколі зазначено, що засновниками є Яворський, Слюзар та Жолоб, – розповідає Ольга Бойчук. -  Ще у вересні 2010 року ми купили квартиру в кооперативі. Одразу виплатили всю вартість готівкою – 23 тис. євро. Щороку нам обіцяють, що здадуть будинок в експлуатацію. Але жодна квартира ще досі не готова. Хоча половина людей вже сплатила повністю всю вартість».

Пайовики в розпачі. Наразі готують ще декілька звернень до інших інстанцій. Якщо будівництво не зрушиться з мертвої точки, планують готувати документи до суду.

 

 

Коментар фахівця

Олексій Гуцуляк, адвокат:

«У цьому випадку є спір, тобто невиконані умови. Багатоповерховий будинок, який мав бути зданий в експлуатацію у 2008 році, станом на сьогоднішній день, не зданий. Не виключаю, що тут можливий факт шахрайства зі сторони відповідальних осіб, які отримували кошти. Але це треба доводити досудовим органам та під час судових засідань. Щоб довести ознаки шахрайства, пайовикам треба вибрати нову голову кооперативу, який дійсно буде відстоювати їхні інтереси, провести низку експертиз, виявити загальну суму коштів, які вкладали в будівництво. В державній палаті реєстру пайовики не зареєстровані, але вони мають документи, що здійснили оплату та протокольний внесок, що їх увели в члени кооперативу. Тобто офіційно вони є членами кооперативу. Наразі реально довести факт шахрайства та змусити засновників завершити будівництво цього кооперативу».

 

Вікторія Мартинюк, «Дзеркало Коломиї»