На Прикарпатті впроваджують дистанційне здійснення контролю грошових операцій


Про це заявив начальник Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктор Рахміль у середу під час зустрічі з представниками бізнес – кіл Коломийщини

Як зазначив керівник відомства, у Міністерстві доходів і зборів готові відстрочити застосування штрафів за невстановлені касові апарати, але відмовлятися від даної системи контролю не мають наміру.

«Відповідний законопроект уже зареєстрований, але якщо він не буде прийнятий, ми не ставимо собі ціль масово штрафувати підприємців за невстановлені касові апарати», - переконує Віктор Рахміль. -  Головна ідея нововведення не штрафи, а дистанційне здійснення контролю грошових операцій та невтручання в процес ведення бізнесу». За словами посадовця, дистанційний контроль за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі замінює фактичні перевірки бізнесу. Крім того, таке нововведення позбавить суб’єктів господарювання необхідності закуповувати і зберігати протягом трьох років паперову контрольну стрічку. До того ж автоматичне передання інформації значно спрощує процес звітування.

Нагадаємо, обов’язкове подання суб’єктами господарювання до органів Міндоходів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО, передбачено нормами Закону України від 02.10.10 №265  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». При цьому, технічні вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій для різних сфер застосування та вимоги до модемів відповідають технології, розробленій Національним банком України.

На адаптацію до нових умов роботи підприємцям відведено півроку – до 01 липня 2013 року. До цього часу штрафи за помилки, допущені при експлуатації нової технології, не нараховуються. Надалі за порушення відповідних вимог для суб’єктів господарювання законодавством передбачено фінансові санкції у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Станом на 20.06.2013 року в ГУ Міндоходів в області зареєстровано 6381 реєстратор розрахункових операцій, з нихі 1348 РРО нового зразка з вбудованими модемами та 940 РРО, які дообладнані зовнішніми модемами.