На Прикарпатті виявили рак картоплі


Фітосанітарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області під час моніторингу сільськогосподарських угідь виявили карантинну хворобу – рак картоплі.

Під час ревізії старих вогнищ рак картоплі виявили обмежено поширену в Україні карантинну хворобу рак картоплі (Synchytrium endobioticum (Schilbersky) на території Коломийського району - с.Печеніжин - на площі 0,22га, с.Сопів - 0,45га., Верховинського району – с.Голови – на площі 1,08га, с.Довгополе – 0,07га, с.Верхній Ясенів – 0,24га., Рожнятівського району - с.Сваричів – 0,12га, с.Нижній Струтин – 1,52га, с.Верхній Струтин – 0,75га.

Золотисту картопляну нематоду (Globodera rostochiensis ( Woll) M. et St.) на території Верховинського району в с.Голови – на площі 0,43га, Косівського району - с.Рожнів – 0,48га., Рожнятівського району – с.Вербівка – 0,35га.

Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) на території Городенківського району – с.Потічок – 0,6га, с.Вовчківці – 0,5га.; амброзію полинолисту (Ambrosia artemisiifolia L) на території Рогатинського району в с.Бабухів на площі 5га.

Визначено заходи по знищенню цих шкідливих організмів згідно рекомендацій даних під час накладання карантинного режиму.

Одне з небезпечних захворювань картоплі - рак. Його збудник - грибного походження. Вперше спалах хвороби спостерігався наприкінці минулого століття на території тодішньої Австро-Угорщини. З тих пір рак картоплі широко поширився в багатьох країнах Європи, перекинувся і на інші континенти.

Треба сказати, особливо сильне ураження спостерігається при беззмінній культурі. І найчастіше це буває на присадибних ділянках, де картопля вирощується на одному і тому ж місці з року в рік. Чутливі до раку сорти, знижують врожайність бульб на 80 відсотків. А на на полях, де дотримуються сівозміни і культивують ракоустійкі сорти, шкодочинність захворювання незначна і площі зараження невеликі.

Залогом успішної боротьби з цією хворобою картоплі є - своєчасне виявлення вогнищ зараження, поки в грунті не накопичилися збудники інфекції. Основною ознакою ураження картоплі на рак є поява наростів на бульбах, столонах і кореневій шийці. При сильному розвитку захворювання такі нарости можуть утворюватися і на стеблі, листках, навіть квітках. Коріння не пошкоджуються, адже збудник проникає тільки в молоду тканину.