На Прикарпатті визначили переможців щорічної премії імені Герасима Терсенова


Відбулося засідання конкурсної комісії з присудження обласної щорічної премії імені Герасима Терсенова.

На розгляд були подані чотири наукові розробки від вищих навчальних закладів, підприємств та індивідуальних авторів, пише пресслужба ОДА.

За результатами обговорення та рейтингового голосування переможцями премії визнані:

Автори розробки «Комплект приладів вимірювача крутильного моменту на роторі КПВМР1-60» Віктор Вощинський та Роман Рудзінський (ТОВ «Івано-Франківське спеціальне конструкторське бюро засобів автоматизації»). Розробка захищена патентом України на винахід.

Робота належить до засобів вимірювання крутильного моменту на роторі бурової установки при бурінні нафтових і газових свердловин.

Завдяки конструктивному вирішенню спорудження і розміщення датчика з беззазорним контактом з корпусом ротора забезпечується висока точність вимірювання з одночасним підвищенням експлуатаційних властивостей пристрою.

Автор розробки «Артеріальна гіпертензія та остеоартроз у довгожителів Прикарпаття: вплив спадкових, еколого-географічних, соціальних факторів на тривалість життя і стан здоров’я» Руслан Козовий (ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»). Розробка базується на двох патентах на корисні моделі та деклараційному патенті на винахід.

Запропонована розробка проведена з метою оптимізації діагностики артеріальної гіпертензії і остеоартрозу на основі вивчення взаємозв’язків між клінічними особливостями, екологічними чинниками, імуноцито-генетичними, молекулярними, епігенетичними, морфоденситометричними маркерами  та ланками біохімічної системи неспецифічного захисту при цих захворюваннях у довгожителів.

За результатами розроблено алгоритм діагностики, що дозволяє провести комплексне обстеження пацієнтів ще до клінічних проявів захворювань і визначити ризик розвитку артеріальної гіпертензії і остеоартрозу на основі спадкової ознаки.

Автор розробки «Перший вітчизняний універсальний ополіскувач «Хлоргексидин Дента 0,12%» Андрій Грибик (фізична особа - підприємець). Розробка захищена одним патентом України на корисну модель і одним патентом України на промисловий зразок.

Належить до стоматології, а саме до створення продуктів немедикаментозного оздоровлення людини, використовується для гігієни та антисептики ротової порожнини. За відгуками фахівців стоматології, даний препарат показав високий клінічний результат в комплексному лікуванні тканин пародонта.

Довідково: Обласна щорічна премія імені Герасима Терсенова – першого голови обласної ради Товариства винахідників і раціоналізаторів – присуджується з 2010 року, коли їй офіційно було надано статус обласної.