На Прикарпатті за підтримки ЄС і ПРООН планують збудувати завод з виробництва твердого біопалива


Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Р. Гусака відбулось перше засідання технічного комітету проекту ЄС і ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», створеного з метою ініціювання та нагляду за процесом підготовки проектно-кошторисної документації великомасштабного енергоефективного проекту в області.

До складу технічного комітету за рекомендаціями Проекту увійшли представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації (з енергоефективності, будівництва, правових і фінансових питань), обласної ради, координатори обласного ресурсного центру громад Проекту та інші.

Під час проведення заходу обговорювались нагальні питання та шляхи співпраці із Проектом щодо підтримки у розробці технічної документації обраного в області проекту, а саме будівництва заводу з виробництва твердого біопалива.

 

Довідково.

 У рамках компоненти з енергоефективності Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» область увійшла до складу шести регіонів України «спеціального пілотування», які отримали додаткову можливість залучити підтримку Проекту у розробці технічної документації великомасштабних енергоефективних проектів.

Враховуючи існуючий в області енергетичний потенціал біомаси рослинного походження, вирішено використати отриману можливість для розробки проектно-кошторисної документації будівництва заводу з переробки такої біомаси та виробництва з неї твердого біопалива.

Очікуваннями в коротко- та середньостроковій перспективі є задоволення близько 15 % потреби області в первинній енергії або заміщення близько 50 % споживання населенням природного газу. Разом з тим, впровадження цього проекту започаткує формування та розвиток в регіоні біопаливного кластеру(ів), що дозволить створити стійку систему із вирощування енергетичних культур, заготівлі, переробки та кондиціювання лісової, сільськогосподарської та енергетичної біомаси, мережі складів проміжного зберігання та доставки кондиційної біомаси споживачам й її переробки на енергію із системою збору і утилізації золи.