На Прикарпатті за три місяці ВІЛ-інфекцію виявлено у 92 осіб


За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в третю неділю травня відзначається Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу.

Уперше цей день відзначався у 1983 році в Сан-Франціско з приватної ініціативи людей, яких особисто торкнулася проблема СНІДу. Ідею підхопили в інших містах США, а пізніше й в інших країнах.

В Україні вперше відзначався цей день у 1993році. Вважається, що перші масові випадки зараження ВІЛ-інфекцією відбулися наприкінці 1970 року. СНІД входить до числа п’яти головних хвороб-убивць, що забирають найбільше число життів.

Сьогодні Україна займає одне з перших місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оціночними даними, на початок 2013 р., в країні мешкало 238 тис. дорослих ЛЖВ. Показник поширеності ВІЛ у віковій групі 15-49 років становив 0,62% та залишається одним з найвищих серед країн Західної Європи.

Випадки ВІЛ-інфекції зареєстровані у всіх регіонах України, у тому числі на Прикарпатті. Судити про масштаби епідемії ВІЛ/СНІДу важко, адже офіційні дані не відображають реальний масштаб епідемії, зокрема дійсну кількість людей, інфікованих ВІЛ. Вони лише надають інформацію про осіб , які пройшли тестування на антитіла до ВІЛ у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, і які були внесені до офіційного реєстру випадків ВІЛ-інфекції

Станом на 01.04.2014 р. в області перебуває під наглядом 772 ВІЛ-інфіковані особи, в тому числі зі СНІДом 272 особи.

 За 1 квартал 2014 р ВІЛ-інфекцію виявлено у 92 осіб, з них у 53 осіб вперше. Решта осіб з числа обстежених були відомі раніше, але на диспансерному обліку не перебували.

За час спостереження за епідемією ВІЛ/СНІДу в області з 1998 року по 01.01.2014 року померло 443 ВІЛ-інфікованих осіб.

У 2013році померло 60 осіб (2012р. - 45) 57 осіб, з числа ВІЛ-інфікованих осіб, які знаходились на „Д” обліку.

     Основною Ко-інфекцією та причиною смерті у хворих на СНІД в Україні є туберкульоз. За 1 квартал 2014 р. у стаціонарному відділенні Обласного центру СНІДу пролікувалися 28 пацієнтів з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом, 14 з них отримували лікування у реанімаційному відділенні у зв’язку із тяжкістю загального стану. На жаль 5 з них померли через поширення та не виключено стійкі до лікування форми туберкульозу.

Слід зазначити що в обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом створена та діє система надання інтегрованої допомоги з лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД, запроваджено комплекс профілактичних та лікувальних заходів, спрямованих на призупинення темпів розвитку епідемії ВІЛ-інфекції:

- дотестове та післятестове консультування з тестуванням на ВІЛ;

          - профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини;

          - постконтактна профілактика;

- діагностика, профілактика та лікування супутньої патології у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД;

          - антиретровірусна терапія;

          - профілактика, діагностика та лікування ко-інфекції ТБ/ВІЛ;

- профілактика, діагностика та лікування вірусних гепатитів В,С;

         - паліативна та хоспісна допомога;

         - проведення скринінгових та підтверджувальних досліджень на ВІЛ;

- лабораторний моніторинг перебігу ВІЛ-інфекції, ефективності АРТ:  визначення рівня вірусного навантаження ВІЛ-1;

         - рання діагностика ВІЛ-інфекції у дітей;

         - забезпечена можливість отримання консультативної допомоги суміжними          спеціалістами, психологічного та соціального супроводу.

     - розроблена система супроводу отримання антиретровірусної терапії, яка адаптована до умов в районах області

Попри те, що з 2005 року ВІЛ-інфікованим пацієнтам стало доступним лікування за допомогою високоактивної антиретровірусної терапії, яка дає шанс на продовження повноцінного життя, подальше її розширення стикнулося з певними труднощами із залученням та збереженням прихильності до лікування хворих на СНІД.

Адже, якщо пацієнт часто пропускає прийом антиретровірусих препаратів, це веде до формування резистентності вірусу до даних медикаментів. У результаті ВІЛ-інфіковані втрачають шанс на життя, бо призначене лікування перестає діяти.

Тому хочеться запросити всіх громадян до активного обстеження на ВІЛ-інфекцію для вчасного виявлення захворювання і ВІЛ-інфікованих до постійного диспансерного спостереження в обласному центрі профілактики та боротьбі зі СНІДом, де кваліфіковані спеціалісти зможуть вчасно призначити лікування ВІЛ-інфекції і надати шанс жити повноцінним життям.

Головним важелем у попередженні поширення ВІЛ-інфекції є дотримання здорового способу життя, відмова від ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки, насамперед вживання наркотиків, обов’язкове використання при статевих контактах засобів  індивідуального захисту – презервативів. Свідоме ставлення до свого здоров’я забезпечить захист від СНІДу.

Телефони

Обласного центру профілактики

та боротьби зі СНІДом: 0342 72-07-09; 03422 2-47-50

Після уколу невідомим шприцом або при статевому контакті з підозрілою на захворювання ВІЛ особою можна цілодобово отримати  безкоштовне лікування противірусними препаратами в обласній клінічній інфекційній лікарні.

Телефон для довідок: 03422 6-69-28 м.Івано-Франківськ, вул. Сагайдачного, 66