На Прикарпатті закипіла вода в криницях


У селі Загайполі Коломийського району немає кав’ярень. Більше того, навіть у місцевій крамниці не продають алкоголю. Та цю суспільну «аномалію» ми виявили дотично, приїхавши сюди, щоб на власні очі побачити надзвичайне явище природного характеру.

А полягало воно в тому, що раптом в одній із тутешніх криниць з’явилася гаряча вода. Причому, настільки гаряча, що навіть руку не можна в ній було потримати. Цей поки що не з’ясований феномен проявився у минулу п’ятницю зранку на подвір’ї Олени Михайлюк. Жінка вийшла  з хати і зауважила, що над криницею клубиться густа біла пара. На початках вона не дуже здивувалася цьому. Подумала, що це сталося через перепад температур. Надворі було дуже холодно, а в криниці вода, можливо, була теплішою, ось вам і причина конденсату. Та коли витягнула з колодязя відро з водою, то вже перелякалася, причому не на жарт. Вода була майже як окріп. Якщо б її для чогось хотіли використовувати, то довелося б розводити холодною. Причому вода мала жовтий колір, та це ще не було найдивнішим. Вона тихенько вирувала в криниці, не булькала, ні, а просто легенько крутилася, як це можна спостерігати на плесах річок. і водночас її рівень у криниці не знижувався і не підвищувався.

Це явище спостерігалося два дні, поки вода в криниці була гарячою. Потім її температура почала поволі спадати. Але й тут не обійшлося без загадок. Скажімо, зранку вода може бути холодною, як і належить для цієї пори року, а відтак температура починає підвищуватися.

Ми приїхали до Загайполя у вівторок близько першої години дня. Пані Олена витягнула для нас відро води, яка була теплою чи, як кажуть, літньою, жовтуватого кольору, без запаху. На смак пробувати не наважився. Зрештою, газдиня також не користується нею з п’ятниці і бере воду в сусідів, криниця яких розташована неподалік, на одному рівні з колодязем Олени Михайлюк. Але там жодних аномалій не спостерігається.

Зауважимо, що як тільки жінка зіткнулася з цим загадковим явищем, зразу ж зателефонувала до голови сільради. Олександра Шинкарук хоча і перший термін працює війтом, але до екстремальних ситуацій звикла. Адже за фахом вона ветеринарний лікар і, як довідалися, в разі потреби без проблем згадує про свою першу професію. У цих краях тримають достатньо худоби, а ось на три села тільки два ветлікаря. Ну і як не допомогти людині, яка звертається з якоюсь бідою, каже Олександра Олексіївна. Ось і коли Олена Михайлюк розповіла про те, що коїться в неї на подвір’ї, не розгубилася, а одразу зв’язалася з працівниками служби надзвичайних ситуацій. На місце події прибули також співробітники коломийської санепідемстанції, відібрали проби води, але на момент підготовки цього матеріалу результатів аналізів ще не було.

У селі не можуть пояснити причини цього феномену. Навіть старожили не пригадують нічого подібного до цього. Щоправда, дехто припускав, що пані Олена могла щось кинути в криницю. Жінка саме про це згадала. Але навіщо їй псувати свою воду?! Тим більше, що ми не побачили якихось сегментів, котрі б свідчили про хімічну реакцію.

А дехто сприймає цю ситуацію з гумором. Один сусід Олени Михайлюк цікавиться, чи буде вона відкривати на своєму подвір’ї басейн. Це той самий чоловік, котрий нам розповів, що в п’ятницю вода з криниці сусідки обпікала руку. А у нього самого вода в криниці чиста, прохолодна, як і має бути. Дуже добра, щоб спирт розводити, підсміховується він. Авжеж, Загайпіль межує із селом Підгайчиками, де розташований відомий спиртозавод. А ще його вода тверда, продовжує співрозмовник. На прохання роз’яснити, що це таке, відгукується щиро. Ну, якщо помиєте нею голову (в силу обставин автор цих рядків має змогу економити на гребінцях та шампуні) волосся буде стирчати, як дріт.

Жарти жартами, але ж випадок, здається, серйозний. Голова сільради майже щодня цікавиться в Олени Михайлюк, що робиться в її криниці. У розмові з Олександрою Шинкарук довідуємося, що в межах села є поклади сірки. Свого часу тут навіть був комбінат з видобутку цієї корисної копалини. Припинив свою роботу на початку 90-х років минулого століття. Пізніше знову постало питання щодо розробки цих покладів, але воно не було реалізоване з міркувань екологічної безпеки. Власне, це ледь не призвело до серйозного конфлікту. Це вже я сам пригадав. А ще, як розповідає Олександра Олексіївна, під час проведення геологорозвідувальних робіт було виявлено, що під селом є щось подібне до підземного озера. Його навіть на відповідну карту нанесено. Але все це наразі не дає відповіді на запитання, що ж насправді трапилося на подвір’ї пані Михайлюк. Дехто може розцінити цей матеріал, як гонитву за журналістською сенсацією. Ваша справа. Тільки людям, котрі опинилися в епіцентрі цієї ситуації, тривожно...

 

Галичина