На Прикарпатті жителі трьох сіл скаржаться на бездоріжжя


Жителі Каменя, Петранки та Вербівки, що на Рожнятівщині, скаржаться на бездоріжжя у їхніх селах. Останній капітальний ремонт дороги "Калуш-Осмолода" робили майже 30 років тому.

Про це розповів сільський голова села Вербівка Василь Пацкун. Ірина Гриців живе у Вербівці. Дівчина навчається у восьмому класі. Розповідає, що не може брати участь у шкільних олімпіадах, адже через бездоріжжя до райцентру не їздять рейсові автобуси, йдеться  у сюжеті UA:Карпати.

Леся Ониськів – жителька Петранки. Вже двадцять років жінці доводиться їздити на роботу цієї дорогою, адже працює у Калуші:

"Щоразу я переживаю, буде автобус чи не буде. Захоче водій їхати чи ні, доберуся я вчасно чи ні, бо як на тій ямі щось станеться, водій розвернеться і не поїде до Калуша. Тому мене це питання хвилює дуже. Я народилася в Петранці, тут живе моя мама. Їдемо до неї. Щоразу переживаю як доїхати".

Житель Вербівки Богдан Петровський розповідає, що від бездоріжжя потерпають усі, та найбільше – водії. Сам має автомобіль. Через аварійний стан дороги, каже, ремонтував своє авто тричі за рік.

"Сказали, 9 вересня розпочнуть ремонт дороги "Калуш-Осмолода". От нема, нема нічого. Лише одні обіцянки. Люди вже зневірилися. Вони не знають, чи вірити далі. Щось треба робити. Бо машини б’ються, ламаються. Вигоду мають ті, що ремонтують машини", - скаржиться Богдан Петровський.

Дорога "Калуш-Осмолода" з’єднує два райони і проходить через десяток сіл. Коли востаннє тут укладали асфальт, сільський голова Вербівки Василь Пацкун не згадає. Каже, що зробити капітальний ремонт просять чиновників уже не перший рік:

"Три рази державні служби ходять і міряють дорогу. То на це гроші є, а на 50 метрів зробити дорогу – грошей немає".

2 тижні тому жителі цих сіл відзняли відеоролик, у якому звернулися до представників обласної влади із вимогою відремонтувати ділянку дороги від Калуша до Осмолоди. Ініціаторка - Євгенія Бардяк. Жінка розповідає, звідки виникла така думка:

"Ідея у нас - вже більше року. Єдине, що ми не могли правильно її скомпонувати. Нам вдалося спонтанно організувати себе, скласти сценарій за одну ніч і домовитися з усіма учасниками. Дуже легко було збирати людей. Вони активно відгукуються з приводу цієї теми. Вона дуже болюча для кожного. І для мене це важливо - саме з цими громадами, адже я родом звідси".

Дорога "Калуш-Осмолода" – на балансі державного підприємства "Дороги Прикарпаття". Його директор Андрій Сазонов розповідає, чому досі не розпочали ремонтні роботи:

"16 числа у нас відбувся аукціон і торги. Ми зараз маємо переможця. Перевіряємо пропозицію учасника відповідно до вимог технічної документації. Якщо у нас буде проведена перевірка переможця, тоді ми укладемо угоду на виконання робіт на цій автомобільній дорозі. Зважаючи на зимовий період, і що в нас затягнуло час на проведення експертиз і проведення закупівлі, плануємо у березні розпочати усі ремонтні роботи".