На Прикарпатті значна частина харчоблоків потребує ремонтів


Наприкінці 2018 року Держпродспоживслужба розпочала програму "Дітям Прикарпаття - якісне харчування".

Про це на пресконференції з питань підсумків роботи минулого року розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Минулого року ми проводили лабораторні дослідження продуктів харчування та сировини в дитсадках і школах області. Були дуже цікаві цифри. Вони стосувались молочних, м'ясних продуктів та навіть овочів. Так, було змінено 14 виробників масла, 10 сиру та 4 - овочів", - зауважив Гурський.

За його словами, також минулого року почали відбирати воду та змиви у приміщеннях харчоблоків, де готують їжу для дітей.

"Дуже часто результати аналізів не відповідали нормам, були бактеріально-забруднені, інколи - кишковою паличкою. Тоді придумали розробити паспорт харчоблоків. Хоча він і не затверджений законом, але нам потрібно було це зробити. За результатами перевірок стало відомо, що тільки у дитсадках 15% харчоблоків потребують капітального ремонту, 35% - ремонту чи заміни холодильного обладнання. Схожі дані показала перевірки і у школах", - зазначив Гурський.

За словами Гурського, наприкінці минулого року Кабмін виділив кошти на ремонт харчоблоків. Для Івано-Франківської області йдеться про кошти в розмірі 15,5 мільйонів гривень. Однак, їх виділяють тільки за умови співфінансування.

Спеціалісти Держпродспоживслужби також проаналізували тендерні документації, які подають підприємці на тендери з харчування дітей. Аналіз показав, що відсутні вимоги щодо якості продуктів, а вони є не менш важливими, ніж ціна. Тож у Держпродспоживслужбі розробили є рекомендації для управлінь та відділів освіти РДА, ОТГ, міських рад Прикарпаття.

Окрім того, цього року на Прикарпатті мають промоніторити 22 школи по 33 показниках. Це і аналіз меню, і системи гарячого харчування, і якості продуктів, калорійність раціону та інше.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!