На Прикарпатті зросли ціни на овочі та молоко, а подешевшали - фрукти та цукор


За даними Державної служби статистики, інфляція у листопаді 2018р. порівняно з попереднім місяцем як в Україні, так і в області становила 1,4%, з початку року – 8,9% та 8,7% відповідно.

Головне управління статистики в Івано-Франківській області повідомляє, що приріст споживчих цін у листопаді зафіксували в усіх регіонах країни: від 0,8–1,3% у Чернівецькій, Одеській, Сумській, м.Києві, Чернігівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях до 1,4–2,0% у Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Тернопільській, Харківській, Волинській, Київській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Запорізькій та Донецькій областях.

На споживчому ринку області у листопаді ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,2%. Найбільше (на 9,3%) подорожчали овочі. На 5,5–1,4% зросли ціни на молоко та молочні продукти, рибу та продукти з риби, хліб, рис, масло, макаронні вироби. Водночас на 6,4% подешевшали фрукти,  на 1,7–0,4% – м’ясо птиці, олія соняшникова, цукор, свинина, яйця.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1% в основному за рахунок подорожчання тютюнових виробів на 1,6%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому на 7,5% відбулося за рахунок підвищення цін на природний газ на 22,9%, а також тарифів на каналізацію – на 9,9%, водопостачання – на 4,1%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,2% спричинено подорожчанням проїзду у автодорожньому пасажирському транспорті на 2,5%. Разом з тим на 2,1% подешевшали паливо та мастила.

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,5%, що пов’язано з подорожчанням місцевого телефонного зв’язку на 8,2%.