На Рогатинщині пам’ятка архітектури XVI століття державного значення існує тільки на паперах


Дерев’яна церква Святого Миколая у селі Кліщівна Рогатинського району з 2007 року перебуває на реставрації.

Але насправді самої споруди немає – вона розібрана на частини і в незавершеному реставраційному стані чекає відповідних рішень, пише «Західний кур’єр».

У Рогатинському районі знаходиться чимало унікальних об’єктів культурної спадщини, окремі з яких потребують першочергового проведення ремонтно-реставраційних робіт.

На сесії районної ради депутати прийняли звернення до державної влади із закликом включити об’єкти культурної спадщини у перелік пам’яток та провести їх паспортизацію. Серед пам’яток у зверненні згадують садибу Рея у Приозерному, церкву Святої  Параскеви П’ятниці у Черче, церкву Святого Михаїла у Чесниках. Основну увагу депутати просять звернути саме на церкву Святого Миколая у Кліщівні.

«Загальна кошторисна вартість реставраційно-ремонтних робіт на церкву, у відповідності до проектно-кошторисної документації на 2007-2009 рр., становила 850 тис. грн. В грудні 2007 року з обласного бюджету на дану церкву було виділено 49 тис. грн, які освоєно на проведення протиаварійних реставраційних робіт по акту комісії. В 2008 р. з державного бюджету на церкву було передбачено 350 тис. грн. Роботи по реставрації церкви здійснював кооператив «Зодчий», який за виділені кошти розібрав пам’ятку архітектури і розпочав роботи по її реставрації. Однак в 2009 році через брак коштів роботи припинились», – зазначено у зверненні.

За даним фактом проводилось досудове розслідування, проте у березні минулого року кримінальне провадження закрили, а пам’ятка так і залишилась без проведеної реставрації та у розібраному стані.

Нині у районі паспортизовано лише одну пам’ятку дерев’яної сакральної архітектури – церкву Зішестя Святого Духа у м. Рогатин.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!