На Снятинщині відбудеться шостий етап ралі «Трембіта»


Ралі – дуже цікавий, видовищний та популярний серед вболівальників вид автомобільного спорту.
У світі проводиться безліч ралійних змагань самого різного рівня. Для того, щоб отримати право на проведення етапу Чемпіонату світу з ралі, організатори з різних країн «стоять в черзі» багато років. Однією з причин такої популярності ралі є те, що для його проведення не потрібно будувати спеціальний спортивний об’єкт. Ралі проводиться на звичайних дорогах.

Цьогоріч черговий – шостий етап ралі «Трембіта» відбудеться 8-9 червня у Снятинському районі. Задля обговорення організаційних питань проведення даного заходу під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Ігоря Пасічняка, за участю організаторів і керівників структурних підрозділів ОДА та відповідних служб відбулася нарада. Присутні обумовили питання забезпечення громадського порядку під час проведення ралі, місця розташування карет швидкої допомоги та пожежних автомобілів.

Додамо, що 24-25 червня 2006 року відбулося перше ралі «Трембіта», яке стартувало в центрі Івано-Франківська. Це був один з етапів Чемпіонату України з ралі, в якому стартували 26 екіпажів, а перемогу здобув екіпаж з Києва Володимир Петренко – Гліб Загорій на автомобілі Mitsubishi Lancer Evo IX. Через рік відбулося друге ралі «Трембіта». Воно знову стартувало в обласному центрі. На старт вийшли вже 28 екіпажів, а перемогу святкував київський екіпаж Олександра Салюка молодшого та Адріана Афтаназіва. (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Третє ралі «Трембіта» довелося чекати довгих 6 років. Воно відбулося лише 18-19 жовтня 2013 року. Це ралі, яке стартувало в місті Коломия, зібрало рекордну кількість екіпажів на старті – 40. Вболівальники отримали захоплюючу боротьбу на заключному етапі чемпіонату України та нових переможців - Валерій Горбань (Київ), Володимир Корся (Одеса) та Mini Cooper S2000 1.6 T. Потім – знову перерва.

У 2017 році ралі «Трембіта» знову змінює свою «прописку». Воно проводиться на території Снятинського району та отримує значно оновлену трасу для змагань. Краще від інших з новою трасою впоралися одесити Руслан Топор та Володимир Щербаков. (Mitsubishi Lancer Evo VIII). Нова траса дуже сподобалась учасникам, і через рік, 6-7 жовтня 2018 року, ралі «Трембіта» повертається в Снятин. П’яте ралі «Трембіта», в черговий раз,отримує нових переможців. Кияни Борис Ганджа та Євген Сокур на Mitsubishi Lancer Evo IX були найшвидшими на ювілейному ралі.

Слід зазначити, що всі перераховані змагання мали статус етапу Чемпіонату України з ралі, а незмінним організатором всіх «Трембіт» є Прикарпатський автомобільний клуб.

Починаючи з 2017 року до проведення ралі долучилися приватна фірма «Богдан і К» та фермерське господарство «Голден Харвест». Вони надають велику допомогу організатору в підготовці траси, забезпечують необхідні службові приміщення для проведення змагань та створюють необхідні умови для спортсменів.

Ралі «Трембіта» подобається провідним автогонщикам Україні. Насамперед, вони відмічають гарну трасу для змагань. Гравійні польові дороги, з плавними, «швидкими» поворотами, дають можливість продемонструвати свою майстерність на високій швидкості та отримати від цього велику насолоду. Траса в Снятинському районі вважається однією з найкращих в Україні.

Враховуючи зазначене, Прикарпатський автоклуб у цьому році знову запрошує учасників ралійного чемпіонату України на змагання в Снятин. Шосте ралі «Трембіта» заплановано на 8-9 червня. У суботу відбудеться урочисте відкриття (о 16:00) та спеціальна ділянка для глядачів (з 17:00 до 19:00). В неділю – основна частина змагання (з 9:00 до 17:00).

Організатори сподіваються, що, і спортсмени і глядачі будуть задоволені черговим спортивним дійством.