На територію України впав велетенський метеорит. Іллінецька зоряна рана


Неподалік міста Іллінці Вінницької області утворився кратер діаметром 7 кілометрів. Це наслідок падіння 4 мільйонів тонн метеоритної породи з космосу. Відбулось все 400 мільйонів років тому.

Справді, Іллінецький метеоритний кратер — найдревніший у Європі. А також він належить до 7 природніх чудес України. Його називають зоряною раною Землі, пише vsviti.com.ua

Подія планетарного масштабу

Насправді метеорити падають на Землю щодня. Переважно вони дуже дрібні і згоряють в атмосфері нашої планети. Та бувають й такі, що все ж долітають до нашої з вами біосфери і влучають в будівлі, автомобілі. Падають «небесні дощі» майже вертикально, тому влучити, наприклад, у вікно не можуть, та й температура у них вже зовсім невисока. Отже, досі не зафіксовано жодного випадку серйозного ураження метеоритом людини чи тварини.

Всього на території України є приблизно сім зон зі слідами падіння справді великих метеоритів. Та Іллінецький кратер — найвизначніший з них.

Падаючи, метеорит розколовся на 3 частини. Дві з них потрапили на території ближніх тепер вже населених пунктів. Вибух тривав всього кілька секунд, та температура від нього була на стільки високою, що плавився навіть граніт (4-5 тис. градусів). Для порівняння можна сказати, що потужність вибуху Іллінецького метеорити дорівнює 8 тисячам Челябінських метеоритів.

Те, що на територію сучасної Вінничини колись впав великий метеорит, дослідили не зразу. Її почали досліджувати ХІХ столітті. Та спершу вчені думали, що тамтешні породи — вулканічного походження. І лише згодом дослідили, що структура каміння досить дивна і взагалі не притаманна нашій планеті, таку раніше знаходили хіба що на Місяці.

Скарби з темного неба

Згодом на «ураженій» території почали знаходити коштовне каміння. У 1970-х роках звідси добували алмази. Щоправда вони тут були зовсім малесенькими (менше міліметра у діаметрі). Та після такої знахідки місцевість була надовго засекреченою. До речі, алмази знаходять лише у двох кратерах на Землі. Один з них — наш.
Цікаво також, що найбільший у світі агат (14,5×25×32 см.), який експонується зараз у Берлінському музеї, знайшли у цьому ж «українському» кратері.

Та не лише коштовне каміння… На території кратеру можна знайти і уламки самого метеориту. Кількаграмовий шматочок якого, до речі, коштує тисячі доларів.

Та взагалі каміння Іллінецького кратеру унікальне. У його складі можна знайти всі відомі «земні» хімічні елементи. «Зоряні камені» з цієї території жителі довколишніх сіл досить активно використовували у господарстві і хвалили їхню надзвичайну міцність.

Ви ніколи не чули про метеоритний чай? Його заварюють із трав, що зібрали на території Іллінецького кратеру. Можете не вірити, та місцеві вважають його надзвичайно цілющим, адже рослини насичені енергією «зоряних» каменів.

І сьогодні тут можна доторкнутись до космосу

Сьогодні територія від вибуху, який відбувся мільйони років тому, зменшилась з 7 десь до 3 кілометрів. Межі кратеру змінюються, стають менш чіткими з часом.

Іллінецький кратер не часто відвідують туристи, хіба що регулярні групи дослідників, які шукають відповіді на запитання науки. До речі, досліджувати це природне явище беруться все активніше науковці із різних країн світу.

Та навіть той , кому просто цікава тема космічних порід і подій, обов’язково має побувати на цій унікальній місцевості. Адже крім усього, тут дуже гарно. Чудернацькі камені незвичайної форми, озеро у глибині кратеру, а красиві квіти і цілющі трави ростуть прямо на камінні.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:

Поблизу міста Іллінці Вінницької області. 40 км на південний схід від обласного центру.

GPS: 
49°7’0”N 29°6’0”E

609210_616534

00198047_n5

17748909

112762702_large_Ilineckiykrater6

15465845

Ильинецкий-кратер-5

Ильинецкий-кратер-550x412

8c804e939187fbfe5f2199acb69a67bf_600x1000

Українська марка, присвячена Іллінецькій астроблемі

Українська марка, присвячена Іллінецькій астроблемі