На Верховинщині 40 років не можуть добудувати лікарню


Сорок років! Триває зведення лікарні в селищі Верховина Івано-Франківської області. Чому лікарня стала будівництвом століття і в яких умовах зараз лікують місцевих жителів, з'ясовували журналісти Подробиць.

Верховинська центральна районна лікарня. Ось ця будівля - головний корпус. Колись воно належало польській рільничій школі, сьогодні тут - хірургія. Поруч - інфекційне відділення, воно розташоване в колишній стайні. В палатах вже давно буквально сиплеться стеля.

"Бо там дощ падає, і що ми не робили - і запінювали, і замальовували, і замащували, все одно та стелина падає, і не годні ми з цим ніяк дати ради", - говорить Світлана Кутащук, медсестра інфекційного відділення.

Але найгірша ситуація в терапевтичному відділенні. Ці два корпуси були побудовані ще в позаминулому столітті. Дерев'яний каркас руйнується, через що по стінах - йдуть тріщини.

"Ми кожного року робимо ремонти, але роби, не роби - все рівно стіни просідають, ось ми вже і запінили, але все рівно тріскають. Пройшло буквально кілька місяців, тріщини як були так і залишаються".

Деякі тріщини - наскрізні. У палаті, де лежить Марія Григорівна, прямо біля ліжка - величезна щілина. Працівники лікарні заклали її монтажною піною, але з вулиці, каже жінка, все одно задуває вітер.

"Бо якби були не заткали тріщину, на мене був би вітер звідти дув. Холодно би було. Та тут другий ляже. - Тут не буде дути? - Та тут пальці лізуть".

З дев'яти корпусів лікарні, каже головний лікар, сьогодні тільки один придатний для використання. Решта - давно підлягають знесенню.

"Ні структура приміщень не відповідає вимогам, ні санітарно-гігієнічні умови, які є, тому що санвузли у нас один на поверх, а вимагається, щоб в кожній палаті. Стоїть питання про взагалі закриття тих корпусів. Вони абсолютно непридатні до використання як лікувальна установа. Пацієнтів ми не маємо куди переселити", - стверджує Микола Ілюк, головний лікар Верховинського ЦРЛ.

Єдиний вихід, кажуть лікарі, це переїхати в нову лікарню. Будувати приміщення - вже почали - ще сорок років тому. Але ось закінчити до сих пір не можуть. Щоб повністю завершити будівництво - потрібно як мінімум 50 мільйонів гривень.

"Коштів, які б мав район на співфінансування, на даному етапі немає. Але за рахунок коштів обласного бюджету можна буде йти на "Державний фонд регіонального розвитку", або через "Соцекономрозвиток" і випрошувати кошти, щоб ту лікарню закінчити, тому що вона вкрай необхідна для жителів району", - стверджує Іван Шкіндюк, голова Верховинської районної ради.

Правда, чиновники не виключають, що процес виділення грошей - може затягнутися на роки. А чи витримають до того часу старенькі корпусу нинішньої лікарні - прогнозувати не беруться.