На забезпечення питною водою прикарпатців з обласного бюджету виділять 800 тисяч гривень


Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків погодила перелік заходів програми "Питна вода" на 2012-2020 роки та перерозподіл бюджетних призначень, передбачених на виконання заходів у 2017 році. Так, на забезпечення питною водою цього року з обласного бюджету планують виділити 800 тисяч гривень.

Кошти будуть спрямовані на будівництво насосних станцій, будівництво нових та ремонт існуючих систем водопостачання, влаштування та реконструкцію свердловин в населених пунктах Прикарпаття. Загалом, йдеться про дев’ять об’єктів у п’яти районах області.

В оді обговорення даного питання члени комісії акцентували увагу на тому, що в перелік не включені населені пункти, в яких критична ситуація з питною водою. Зокрема, актуальною ця проблема є в Тлумацькому районі. Однак, як пояснив голова комісії Микола Палійчук, на врегулювання питання з водопостачанням даний район отримує кошти з державного бюджету. До того ж, там діє програма DESPRO.

Як відзначив голова обласної ради Олександр Сич, ще одним механізмом отримання фінансування на водозабезпечення населені пункти є Обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

"В нас є спеціальний напрямок – водозабезпечення. Тому органам місцевого самоврядування потрібно не лише просити кошти, а писати відповідні проекти і подавати їх на конкурс", - підкреслив голова облради.

Його перший заступник Василь Гладій додав, що у 2017 році в обласну раду поступило 8 проектів по будівництву водопроводів у сільській місцевості.

Відзначимо, що максимальний розмір співфінансування з обласного бюджету проектів та програм, спрямованих на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт) систем водопостачання – 100 тисяч гривень з розрахунку на 1 кілометр водопровідних мереж без врахування індивідуальних підключень, але не більше 500 тисяч гривень на один проект чи програму.