На Закарпатті парафіяни з боєм «проривалися» до ПЦУ


На Закарпатті громада смт. Ясіня таки відстояла право переходу до Православної церкви України.

Про це у коментарі «Укрінформу» повідомив владика Закарпатської єпархії ПЦУ Варсонофій (Рудник).

Він розповів: у неділю, 3 лютого, громада храму св. Георгія Побідоносця залишила Хустську єпархію УПЦ МП та підтримала приєднання до Закарпатської єпархії ПЦУ. Проте не зовсім мирно.

«Ситуація була досить напруженою, збори громади почалися о 12 годині, тривали до 15-ї, громада підтримала перехід більшістю голосів 70 – “за”, 14 – “проти”. Але священик відмовився від переходу», – розповів владика Варсонофій.

За його словами, до храму також прибув благочинний від Хустської єпархії та ще кілька людей із сусідніх сіл на підтримку. «Вони забарикадувалися у вівтарі, ображали людей та не віддали ключі від церкви. Зрештою, після довгих перемовин священик таки віддав ключі», – додав владика.

Він також повідомив, що сьогодні представники громади мають привезти до Закарпатської єпархії протокол зборів та заяву, у якій просять включити їхню громаду до складу Закарпатської єпархії ПЦУ. Після цього він видасть відповідний указ. Також звернуться до Закарпатської ОДА щодо внесення змін у статут громади.

До слова, громада храму св. Побідоносця — вже третя на Закарпатті, яка за останні місяці перейшла до ПЦУ. За словами владики Варсонофія, до переходу готуються ще три громади.