НАБУ підозрює, що перший заступник прокурора Прикарпаття не задекларував 1,2 млн грн


НАБУ підозрює, що перший заступник прокурора Івано-Франківської області Володимир Торованин отримав у 2016 році 1,2 млн прибутку від готельного бізнесу і не задекларував його.

Національне антикорупційне бюро України проводить досудове розслідування за фактом декларування недостовірної інформації першим заступником прокурора Івано-Франківської області Володимиром Торованином. Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду м. Києва, пише КУРС.

Кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації), відкрите ще 21 червня 2017 року. Втім, згідно з заявою Громадської організації "Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", до справи були долучені додаткові матеріали та проведений обшук у будинку Торованина.

Нагагадаємо, один з двох задекларованих будинків прокурора насправді є діючим готелем під назвою "Садиба Бойківчанка". Активісти з’ясували, що підприємницьку діяльність у готелі веде дружина прокурора Оксана Торованин, яка також є держслужбовцем. Це порушує і антикорупційне законодавство, і правила ведення бізнесу.

У рамках кримінального провадження встановлено, що щоденний дохід від здачі номерів у житловому будинку Торованина становить 3500 грн, щомісячний – близько 100 тис. грн, щорічний – 1,2 млн грн.

"У органу досудового розслідування існує обґрунтована підозра, що ним могло бути відчужено або передано вказані кошти на користь сторонніх осіб чи сховано у банківських комірках, відкритих на підставних осіб, а можливо, кошти від здійснення підприємницької діяльності вкладено в нерухоме та рухоме майно, яке оформлено на друзів, знайомих чи інших осіб", – йдеться в ухвалі.

Під час обшуків правоохоронці вилучили з будинку Торованина відеореєстратор, зарядний пристрій до нього, інструкцію з паролем та логіном. Детективи НАБУ просили накласти арешт на вилучене майно, яке може бути використане як речовий доказ у кримінальному провадженні.

Суд задовольнив клопотання і наклав арешт на відеореєстратор. На думку детективів НАБУ, він допоможе довести, що один з житлових будинків використовувався родиною Торованина як готель і приносив додатковий прибуток, який прокурор не задекларував