Напад на Крайовий банк у Станиславові


В історії Станиславова було кілька гучних спроб пограбування банків. Одна з них трапиласяу вересні 1918 р. В колишній кам’яниці Міщанського банку (тепер вул. Незалежності, 15) після його банкрутства розмістилась інша установа –Крайовий банк.

Вночі патрульний поліцейський Бурдин, який ніс службу на вул. Сапєжинській, повідомив поліцію, що в приміщенні банку злодії. Було вислано ще семеро поліцейських, які оточили споруду. Злодії помітили, що їх викрили, намагалися втекти через задню браму,  але коло неї теж чатувала поліція, і поліцейський легко поранив одного зі злодіїв у груди, пише ЗК

Тоді нападники наважилися на відчайдушний крок: вони вийшли на балкон і почали стріляти у стражів порядку. Не припиняючи стрілянини, вони зістрибнули з балкона другого поверху і втекли у напрямку вул. Бельведерської. Там не горів жоден ліхтар, тож поліцейські, які кинулися в погоню, швидко втратили злодіїв з поля зору.

Як було виявлено пізніше, злодії проникли до банку через задню браму, дісталися до коридору, канцелярії директора банку і вже підбиралися до каси. Діяли вони за допомогою дуже примітивних інструментів. Поліцейським удалося добре розгледіти обох нападників, і пізніше було встановлено, що жоден з них не був місцевим. Свідки зазначали, що напередодні обох злодіїв бачили у відомому міському будинку розпусти. Вони мали точну інформацію про розташування приміщень у банку, тож, очевидно, мали спільника з місцевих жителів.