Нардеп Ольга Сікора: Міський голова Калуша «накладає лапу» на землі і гроші району


Підписані сільськими головами меморандуми щодо співпраці у рамках адміністративно-територіальної реформи будуть використані міським головою Ігорем Насаликом і подані до парламенту як доказ підтримки та бажання громад Калущини створити спільну з містом територіальну громаду.

Так уважає народний депутат Ольга Сікора.

—  Тепер зрозуміло, що єдиною мотивацією започаткування програми безкоштовної медицини для жителів Калущини було бажання отримати інструмент впливу на громади району та можливість для шантажу. …Саме безкоштовна медицина була наживкою на гачку, яким міська влада намагається затягнути до себе села району, з метою захопити під свій контроль сільські землі та фінансові потоки, —  ідеться у повідомленні прес-служби нардепа.

На думку Ольги Сікори, варіант адмінреформи, який «нав’язує» міська рада, означатиме втрату всіх пільг і переваг, які мають жителі сіл:

— Сьогодні для них діють менші тарифи на електроенергію, люди в селі можуть безкоштовно приватизувати 25 соток землі, а в місті — лише 10, після реформи вони не зможуть отримати землю, щоб побудувати житло дітям у своєму селі, діти втратять можливість вступити на навчання у ВУЗ за окремим конкурсом, а молоді спеціалісти, які прийдуть працювати у село зі статусом міста, — право на грошову допомогу від держави… Після об’єднання з містом селяни назавжди втратять пасовища і вільні землі, які є найбільш ласим шматком і найбажанішим трофеєм міського голови.

Зважаючи на те, що в скорому часі стаціонарна медична допомога відійде під патронат області, можливість впливати на район, шантажуючи медициною, зникне. Саме тому проштовхування реформи так торпедується, акцентує Ольга Сікора.

Як повідомляли ”Вікна”, міський голова Ігор Насалик наклав вето на рішення про «відлучення» району від безкоштовної медицини.

У середу, 6 листопада, через вето Насалика відбудеться позачергова сесія Калуської міської ради.