Наша мета - нульові відходи: Нідерланди допоможуть Прикарпаттю вирішити проблему зі сміттям


Сьогодні, 12 травня в Калуші розпочалась виїздна сесія Івано-Франківської обласної ради, присвячена екологічним проблемам.

Серед іншого, розглянули питання про стан поводження з побутовими відходами на Прикарпатті, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як доповів депутатам заступник начальника управління екології Івано-Франківської ОДА Андрій Пліхтяк, на території області діють сміттєвих 16 полігонів.

"Оскільки ми туристичний край, сміття щороку більшає. Найбільші полігони знаходяться у Рибному, в Надвірній, Долині, Коломиї  та Калуші. Проте практично всі вони вже вичерпали свої ресурси. Тому ми маємо вирішити це питання ґрунтовно. Було прийнято рішення розробити стратегію поводження з відходами", - пояснив Пліхтяк.

Також, за словами еколога, в минулому році на вирішення проблеми з побутовими відходами використали 16 млн. грн.

"Ми придбали 10 одиниць спецтехніки та сміттєві контейнери. Також кошти пішли на реконструкцію полігонів та будівництво фільтратопроводу в Рибному, розробку документації на реконструкцію полігону в Долині. Окрім того, було виділено 6 млн. грн на будівництво сміттєсортувальної та подрібнювальної лінії на полігоні в Рибному", - прозвітував Пліхтяк.

Натомість депутат-свободівець Василь Попович зауважив, що Україні необхідна законодавча база щодо утилізації, переробки відходів. До прикладу, зараз великі корпорації не закладають у ціну своїх товарів кошти на утилізацію упаковки.  

"Ми не знаємо кількості тон сміття. Ми знаємо те, що потрапляє до нас на полігон. Нам потрібно знати від чого ми відштовхуємося. Ми до тепер не знаємо, скільки макулатури, скла, скільки ми маємо сировини, яка може бути вторсировиною. Тема сміття та нашої культури поводження з ТПВ є дуже важливою. Нам треба міняти своє ставлення та усвідомлювати проблему, не викидати за своє обійстя. А відповідні органи повинні це контролювати", - каже депутат, який займає посаду заступника директора полігону ТПВ у Рибному

Також під час сесії виступив депутат облради, заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко. За його словами, на франківському полігоні ТПВ віднедавна запрацювала біогазова установка, має запрацюєвати сміттєперобна лінії. Втім, є потреба у будівництві сміттєпереробного заводу.  Наразі всі переговори з різних причин закінчувались безрезльтатно. Тож у планах мерії Івано-Франківська виділити земельну ділянку із земель військового лісового господарства. Тому просить обласну раду зробити відповідне звернення до Міністерства оборони. 

Натомість депутати цікавились, скільки потрібно часу на розробку загальної стратегії поводження з побудованими відходами для області. На це питання частково дав відповідь представник уряду Нідерладнів.

За його словами, цього тижня в області працює команда міністерства екології Нідерландів. Вони відвідали 16 офіційних полігонів та вже мають повну картину ситуації.

"Що ми збираємось робити? Після консульнтацій з вашим керівництвом, вирішили, що вам треба застосувати новий підхід у плані поводження з відходами. Ми цей план розробимо. Аби його не відкладали у шухляду, ми вирішили, що треба починати знизу. Мушу зауважити, що я відвідав дуже багато країн, тож хотів би зазначити, що у вас неймовірно чисто. Але є й погана новина - ситуація на ваших полігонах викликає стурбованість. Очевидно, що деякі з них мають бути закритими згідно стандартів Євросоюзу. Але більшість все таки можна рекультивувати. А тепер повертаючись до нашого завдання - разом з вами ми будемо складати стратегію поводження з побутовими відходами. Вона складатиметься з кількох частин. Зокрема, опис реального стану, який існує з повадженням відходів. А також буде план реальних дій, аби вирішити проблему поводження з побутовими відходами. Наша мета амбітна - нульові відходи. Це і переробка, і економіка замкнутого циклу, і інше. Все починаться з малого, тому саме ваших дітей треба вчити, як поводитись з відходами і вирішити питання глобально. Ми вам у цьому допоможемо", - підкреслив представник Уряду Нідерландів.

У підсумку Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення рекомендувати органам місцевого самоврядування посилити контроль за раціональним використанням та безпечним поводженням з побутовими відходами на своїй території, організувати ліквідацію несанкціонованих звалищ та засмічень. Також вирішили посилити просвітницьку роботу серед населення за допомогою засобів масової інформації, запровадити заходи щодо роздільного сортування сміття у обласних комунальних закладах, звернутись до Міноборони щодо виділення земельної ділянки для сміттєпереробного заводу з земель військового лісгоспу. Водночас Івано-Франківській облдержадміністрації доручили розробити обласну стратегію поводження з відходами до 1 січня 2018 року.

Нагадаємо, раніше Бліц-Інфо писав, що перед початком сесії депутатів повезли на екскурсію на Домбровський кар'єр, хвостосховища та провальні воронки, щоб вони побачили проблему. Опісля прикарпатські обранці мізкували, як зупинити екокатастрофу у Калуші

До теми: Депутати просили у Кабміну виділити кошти на зарплати прикарпатським медикам