Науковці назвали простий спосіб зберегти здоров'я


Учені з Австралії, що представляють Університет Вікторії, виявили велику користь від нетривалих, але при цьому інтенсивних фізичних вправ.

Як випливає з висновку вчених, для підтримки функцій мітохондрій кілька хвилин таких вправ абсолютно в тій же мірі ефективні, що і довгострокове фізичне навантаження, пише Максимум.

Був проведений експеримент, учасники якого виконували вправи різного ступеня інтенсивності на велотренажерах. Зокрема, добровольці виконували п'ять вправ по чотири хвилини з навантаженням 75% (високе навантаження), одну вправу протягом півгодини з 50-відсотковим навантаженням, а також чотири 30-секундних високоінтенсивних вправи з інтервалом у 4,5 хвилини (спринт).

Учені заміряли в учасників, що виконували ці вправи, рівень мітохондрій у м'язових клітинах стегна, і уклали в результаті, що "тривалі (півгодинні) аеробні вправи та короткі тренування (спринт) дають однаковий ефект".

Згідно з науковими даними, пошкодження мітохондрій відіграє ключову роль у процесах старіння організму. У новому проекті вчені переконалися в тому, що фізичні навантаження покращують функції мітохондрій і сприяють створенню нових. Результати дослідження, переконані його автори, допоможуть розробити рекомендації щодо поліпшення здоров'я населення.