Науковці пропонують випаровувати розсоли Домбровського кар’єру


Сьогодні, 24 жовтня в Івано-Франківську обговорили техногенно-екологічну ситуацію на території Калуського гірничопромислового району.

Очільник області Денис Шмигаль разом з науковцями зупинились на питанні екологічної безпеки, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Йдеться про вивчення ситуації, що склалася на Домбровському кар’єрі. Адже, як відомом, Домбровський кар’єр в Калуші загрожує екологічною катастрофою. Якщо рівень розсолів сягне водоносного горизонту це може призвести до прориву в річку Сівка й розсоли миттєво потраплять у Лімницю та Дністер – це загрожує регіону залишитись без питної води.

На початку круглого столу Шмигаль зазначив, що робота над цим питання ведеться понад 15 років. Тож присутні розглядатимуть напрацьовані матеріали за усі роки. Опісля наукова спільнота перейде до дискусії.

«Робота над ситуацією велась дуже довго. Головна наша задача - поновити інформацію. Результатом круглого столу має бути збір всіх матеріалів і пропрацювання кроків щодо цього питання. Адже це одна з головних проблем не лише Івано-Франківщини, а й України»,- наголосив Шмигаль.

Як запевнив депутат Верховної ради Едуард Прощук, він докладе максимум зусиль для вирішення цієї проблеми.

"Фахівці по-різному бачать цю проблему. Для мене питання Домбровського кар’єру одне з пріоритетних. Як член профільного комітету Верховної ради буду прикладати максимум зусиль, аби прийти до правильного рішення", - каже Прощук.

Доктор геологічних наук, в.о. заступника директора з наукових питань інституту геохімії навколишнього середовища НАН України Віктор Долін нагадав, що Домбровський кар’єр - це загроза транскордонної ситуації та засолення джерел водопостачання. Обидві, на думку науковця, можуть бути подолані.

«Реальним шляхом ліквідації усіх загроз є уведення в дію установки щодо випарювання розсолів. Не виключено, що затоплення Домбровського кар’єру не призведе до істотного погіршення якості питних вод Калуша та прилеглих населених пунктів»,- пояснює Віктор Долін.