Найколоритніші села Прикарпаття, де варто побувати


Хочете в Карпати, але не знаєте куди саме поїхати?

Саме для такого випадку Hotels24.ua в соцмережі опублікували добірку найколоритніших Карпатських сіл.

Ворохта - селище біля верхів’я річки Прут, на північних схилах лісистих Карпат. Саме з Ворохти зазвичай починають шлях ті, хто планують зійти на найвищу вершину українських Карпат – Говерлу. Ворохта відома своїми віадуками - арочними залізничними мостами, збудованими ще за часів Австро-Угорщини, їх тут чотири. Також в селищі є церква Різдва Богородиці - пам’ятка гуцульської архітектури 17-го століття.

Космач - найбільше село на Гуцульщині та одне з найстаріших в Україні. В космачі є історико-краєзнавчий музей, який розповідає про історіюсела з сивої давнини, та музей ватажка опришків - Олекси Довбуша. У місцевих мешканців села можна придбати майже все: від гуцульських глечиків до ковальських виробів. Славиться Космач своїми вишиванками, писанками, музичними майстрами. 

Верховина - гуцульська столиця, що лежить в межах гірського масиву Чорногора, який об’єднує знамениті Говерлу, Петрос і Піп Іван. Через Верховину протікає одна з найстрімкіших карпатських річок – Чорний Черемош, де в літній час тут проводяться сплави на байдарках, рафтах, каяках.. Любителі культурного відпочинку можуть відвідати Музей гуцульського побуту та народних інструментів, відправитися на Скелі Довбуша або місцями зйомок фільму “Тіні забутих предків”.

Криворівня - тут Сергій Параджанов знімав фільм “Тіні забутих предків”. Хата, в якій відбувалися зйомки, нині є музеєм. На північ від села є мальовничий Буковецький перевал, наподалік від якого розташовані пам'ятки природи: скелі «Писаний Камінь» і «Скельний коридор Довбушанки».

Яворів - cело відоме тим, що саме тут поширена традиція ліжникарства – створення ковдр з овечої вовни. Раніше ця традиція була поширена серед гуцулів, але вдалося її зберегти лише у одному селі.

Шешори - серед головних природних атракцій села – Сріблясті водоспади, що утворилися на гірській річці Пістинька. Ці водоспади вважаються одними із найкрасивіших та найбільших серед передгір'я Карпат. Великий та Малий Гуки – зірки Сріблястих водоспадів. Свою назву вони отримали від неймовірного шуму («гуку»), який створює вода. Висота Великого Гуку сягає 5 метрів. Водограй наділений почесним статусом гідрологічної пам'ятки.