Не лише День Соборності: 5 років тому з’явились перші Герої Небесної сотні


22 січня в історії України став не лише Днем Соборності. Саме у цей день почались перші трагічні події під час Революції Гідності – з’явились перші загиблі, яких згодом називатимуть Героями Небесної сотні.

П’ять років тому, 22 січня, бійці “Беркуту” пішли на штурм барикад євромайданівців. Вранці з’явились перші вбиті силовиками активісти, пише Вголос.

Сергій Нігоян Сергій Гагікович

20-річний Сергій Нігоян Сергій Гагікович загинув від вогнепального поранення, отриманого під час подій біля стадіону “Динамо” на Грушевського. Сергія застрелили близько шостої години ранку, в момент, коли ще тривало перемир’я між мітингувальниками і “Беркутом”. Нігоян Сергій Гагікович був єдиним сином у родині, пише Styler.

Його сім’я переїхала в Україну, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. Сергій народився вже в Україні, в Дніпропетровській області. В інтерв’ю Сергій Нігоян розповів, що прийшов на Майдан, бо не зміг спокійно відреагувати на те, що “Беркут” побив студентів. Він збирався стояти до останнього.

Впізнаваного і харизматичного юнака любили фотографи і оператори Майдану. Відео, на якому Сергій Нігоян читає вірші Шевченка, стало одним з найпопулярніших в українському Інтернеті.

Михайло Жизневський

26-річний білорус Михайло Жизневский в Україну приїхав у 2005 році, рятуючись від політичних переслідувань на батьківщині. Він став учасником євромайдану з перших днів на заклик організації УНА-УНСО. Хлопець входив до  Самооборони Майдану, брав участь в охороні його об’єктів, чергував у наметах. Він вважався одним з найактивніших членів організації на Революції.

Михайло помер 22 січня 2014 року приблизно о 9-й годині ранку на Грушевського від пострілу мисливською кулею в серце.

Образи Сергія Нігояна в будівельній касці, яку носили багато активістів Майдану, і Жизневського в береті стали в народі символами готовності до боротьби.